14. 05. 2021.
Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Obnovljeni Kastel biće otvoren u aprilu

Otvaranje renoviranih dijelova Kastela biće u prvoj ili drugoj sedmici aprila, izjavio je Vladimir Pandurević, predstavnik misije Evropske unije koja je finansirala ovaj projekat.

U toku su završni radovi na drugoj cjelini, koji su počeli u maju prošle godine. Trenutno je u toku rekonstrukcija ljetne pozornice.

“Radovi su pri kraju, urađene su kule oko ljetne scene, svi bastioni… kompletna cjelina dva. Radovi će biti završeni do kraja ugovorom predviđenog roka, a to je 11. mart”, kazao je Pandurević za “Glas Srpske”.

Rekonstrukcija Kastela podijeljena je u devet cjelina. Evropska unija finansirala je sa 3,5 miliona evra drugu i devetu cjelinu.

Etapa koja je obuhvatila obnovu kamene kuće, kule pet te jednog dijela bedema i kapije preko puta Gradske tržnice, završena je 2014. godine. U rekonstrukciju kamene kuće, koja je rađena u smislu izložbenog prostora, utrošen je milion evra.

“U devetu cjelinu uloženo je 2,5 miliona evra. Sve što je ugovorom dogovoreno sa izvođačima i što se moglo uraditi, urađeno je”, rekao je Pandurević.

U Gradskoj upravi kažu da još traže donatore za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel, koji nije obuhvaćen projektom koji finansira Evropska unija. Riječ je o kazamatu i artiljerijskoj kasarni, koji se nalaze neposredno uz Gradski most.

Prošle godine uloženo je 160.000 KM za uvođenje centralnog vrelovoda u tvrđavu Kastel, a ti radovi početkom godine su privedeni kraju.

U planovima grada je da Kastel bude jedinstven kulturni prostor i glavno mjesto svih dešavanja.

U povelji iz 1525. godine stoji da se tvrđava koju su osnovali Rimljani zvala Castel nostro Bagna Luca, pa se pretpostavlja da je Banjaluka dobila ime po tvrđavi Kastel. Dobrom kulturno-istorijskog nasljeđa prve kategorije tvrđava Kastel proglašena je 1950. godine, a 2002. godine uvrštena je na listu ugroženih spomenika BiH.

– See more at: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/u-aprilu-otvaranje-obnovljenog-kastela.html#sthash.3R89xWYs.dpuf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender