13. 05. 2021.
Udruženje “Švajcarac”: Izvršavati kreditne obaveze u iznosu prve rate u domaćoj valuti

Udruženje “Švajcarac”: Izvršavati kreditne obaveze u iznosu prve rate u domaćoj valuti

Oči dužnika u ”švajcarcima” uprte u narodne poslanike

U nastavku sjednice NSRS nastaviće se rasprava o prijedlogu zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, kojim bi trebalo da se uredi način i postupak konverzije ovakvih kredita u kredite u valuti KM.

O ovoj temi pričalo se i sinoć u Palati predsjednika RS gdje održan vanredni sastanak predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima vladajuće koalicije.

“Banka je godinama, svjesno pljačkala na hiljade građana Republike Srpske i naša sudbina je u vašim rukama”, poslanicima Narodne skupštine obratili su se predstvanici Udruženja švajcarski franak, kada je Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima došao na red.

“Prijedlog zakona je neustavan, a nejgovo usvajanje imalo bi katastrofalne posljedice po bankarski i finansijski sistem Republike Srpske”, svojih pet minuta imali su i predstavnici “Hipo banke”.

“Uprava Hipo banke Banjaluka niti Hipo grupa ne mogu niti će preuzeti odgovornost za dramatičlne posljedice za cjelokupnu privredu ako ovaj  zakon dobije skupštinsku većinu”, rekao je Goran Babić, direktor Hipo banke Banjaluka.

Zakon o konverziji kredita sa kreditnom klauzulom u švajcarskim francima usvojile su Hrvatska, Mađarska i Crna Gora. U Parlamentu BiH usvojen je u formi nacrta, ali do konačnog usvajanja nije došlo. Iz SDS-a su poručili da su ga zbog optužbi za prenos nadlenosti, uputili u Parlament Srpske.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender