13. 05. 2021.
Novi brojevi za plaćanje parkinga

Novi brojevi za plaćanje parkinga

Plaćanje parkinga u Banjaluci: U ovom mjesecu postaće operativni i drugi operateri

Krajem januara iz Gradske uprave u Banjaluci najavljeno je da će korisnici usloga svih operatera mobilne telefonije u BiH uskoro moći platiti parking u Banjaluci sa svog telefonskog broja.

Ipak, usluga još uvijek nije omogućena, ali to bi se trebalo desiti u ovom mjesecu, objašnjeno nam je juče u Odjeljenju za odnose s javnošću.

Ostalo je da se završe određeni tehnički detalji, a gradska uprava će građane o svemu pravovremeno obavijestiti na svom sajtu.

To što se parking može platiti samo pomoću broja jednog telekom operatera predstavljalo je problem mnogima koji nisu korisnici usluga tog operatera.

Cijene i brojevi

Od početka godine na području grada Banjaluka su u funkciji novi brojevi za plaćanje parkinga SMS porukom. Za jedan sat parkiranja u prvoj zoni poruku treba poslati na broj 083 51 01, dok je za isto vrijeme parkiranja u drugoj zoni potrebno poslati poruku na broj 083 51 00. Za cjelodnevno parkiranje u prvoj zoni broj je 083 51 02, a u drugoj 083 51 03.

Građani parking plaćaju tako što poruku, u kojoj je navedena registarska oznaka automobila i to bez crtica, šalju na odgovarajući broj, a ako je transakcija uspješno obavljena, pošiljalac dobija povratnu poruku sa svim podacima i potvrdom o plaćenom parkingu. Cijene parkiranja su nepromijenjene s tim da se, kao i do sada, svaka poslana inicijalna poruka naplaćuje u zavisnosti od tarifnog sistema mobilnog operatera.

Cijene parkiranja u prvoj tarifnoj zoni su: jedna KM (sat parkiranja), pet KM (dnevna karta), mjesečna karta košta 100 KM, a godišnja 1.000 KM. U drugoj tarifnoj zoni cijene su sljedeće: 0,50 KM (sat parkiranja), tri KM (dnevna karta), za mjesečnu kartu treba izdvojiti 40 KM, a za godišnju 400 KM.

Jednom porukom plaća se jedan sat parkiranja, osim ako se ne plaća cjelodnevno parkiranje, a svaka poruka obavještenja kojom se ne kupuje karta za parkiranje je besplatna.

Kako je nedavno izračunato tokom 2015. godine na gradskim parkinzima zabilježeno je 2.678.275 parkiranja. Broj parkiranja naplaćenih putem automata iznosio je 1.487.012, a broj parkiranja naplaćenih putem SMS-a iznosio je 1.191.263 parkiranja, podaci su Odsjeka za parkinge i garaže.

Grad Banja Luka upravlja sa parkinzima ukupnog kapaciteta 4.366 parking mjesta. Za ovu godinu planirana je izgradnja novih parkinga u Ravnogorskoj ulici u Novoj Varoši, u Ulici Miše Stupara u Boriku, kod Studentskog centra i Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banja Luka na Paprikovcu.

(Gdje i kako se u Banjaluci možete besplatno parkirati pročitajte OVDE)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender