13. 05. 2021.

Predsjednik i bankari se dogovorili o konverziji kredita

Milorad Dodik, predsjednik RS i predstavnici Evropske Banke za obnovu i razvoj i Hypo Alpe-Adria-Bank sklopili su dogovor o konverziji kredita u švajcarskim francima.

Kako je rekao Dodik, dogovor podrazumijeva konverziju u lokanu valutu po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu od 5,99 odsto, otpis  30 odsto od kompletnog iznosa a za 20 odsto najugroženijih klijenata otpis do 50 odsto.

On je naglasio da država neće imati nikakve obaveze a da klijenti neće imati nikakve dodatne troškove.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da očekuje da će predloženi zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima biti odbijen danas u Narodnoj skupštini i da će u narednom periodu biti nađeno novo rješenje koje bi bilo povoljno za građane.

“Novo rješenje bi bilo povoljno za građane u smislu omogućavanja konverzije kredita u KM, a pri tom ne bi stvorilo probleme ni za Republiku Srpsku”, rekao je predsjednik Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je sinoć u Banjaluci održan prvi dio sastanka na kojem je traženo rješenje prihvatljivo za sve.

On je ocijenio da sada predloženi zakon uvodi neke nove procedure i koncipiran je tako da uruši finansijsku stabilnost Srpske.

“To bi značilo automatsko gašenje Hipo banke, a Srpsku bi dovelo u poziciju narušavanja odnosa sa IBRD-om i buduće saradnje sa ovim velikim investitorom”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je u aktuelnom prijedlog zakona koji juče i danas razmatraju poslanici u Narodnoj skupštini primjećena koordinirana akcija SDA i SDS-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender