12. 05. 2021.
Incko roštiljao i grlio se sa promoterom fašističkih ideja

Incko roštiljao i grlio se sa promoterom fašističkih ideja

Incko roštiljao i grlio se sa promoterom fašističkih ideja

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko fotografisao se zagrljen sa Nešadom Arnautom iz Karakaja kod Zvornika s boravištem u austrijskom gradu u Klagenfurtu, kojeg bezbjednosne službe dovode u vezu sa vehabijskim pokretom i koji javno nosi fašističke simbole.

Sporna fotografija objavljena je na Arnautovom “Fejsbuk” profilu, a na njoj je uz roštilj zagrljen sa Inckom. Na Arnautovom profilu nalazi se i fotografija na kojoj u javnosti nosi fes sa oznakama zloglasne fašističke Handžar divizije. Arnauta kompromituju i neki od prijatelja na toj društvenoj mreži poput Egipćanina Imada Elhusina koji je bio vjerski vođa odreda “El mudžahedin”, koja je tokom rata bila u sastavu Armije RBiH, a njeni pripadnici strani ratnici. Prema podacima Federalne uprave policije njegovo pravo ime je Eslam Faragala, a identitet je promijenio 1994. godine u Eslam Durmo nakon što se u Zenici oženio Ajlom Durmo i uzeo njeno prezime. On je 2001. godine u Egiptu osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, odnosno umiješanosti u ubistvo 58 zapadnih turista u Luksoru 1997. godine koji je izvršen kao osveta zbog, kako su naveli teroristi, pasivnosti Zapada prema proganjanju muslimana u BiH. U oktobru te godine oduzeto mu je državljanstvo BiH i deportovan je u Egipat gdje je, nakon izdržanih osam godina zatvora i pada vlasti Hosnija Mubaraka pušten na slobodu, a trenutno je šejh u jednoj džamiji u Kairu. Osim njega među Arnautovim prijateljima su i brojni pripadnici i simpatizeri vehabijskog pokreta.

Incko je za “Glas Srpske” potvrdio autentičnost fotografije na kojoj se nalazi sa Arnautom, a kada je saznao za detalje iz njegove biografije kazao je da je šokiran.

– Šokiran sam i više nego šokiran. Izuzetno je bolno vidjeti da u današnje vrijeme bilo ko ističe fašističke, nacističke simbole i na taj način nanosi bol i vrijeđa čovječanstvo u cjelini – kazao je Incko navodeći da će odmah obavijestiti austrijsko tužilaštvo s obzirom da je državljanin Austrije, da je fotografija nastala u toj zemlji i da je Arnaut bio radnik austrijske firme.

Incko je kazao da je fotografija nastala tokom gradnje njegove kuće u Austriji.

– Ja sam tada angažovao registrovanu austrijsku firmu i nisam imao nikakav razlog da provjeravam lične podatke njenih radnika. U vrijeme kada je fotografija nastala nisam imao, a nemam ni sada lične podatke o radniku firme o kojem se tu radi – kazao je Incko,

On je razočaran saznanjem da je Arnaut na drugim fotografijama promovisao fašizam.

– To je dostojno prezira i gađenja i iz tog razloga je zabranjeno u Austriji. Obavijestiću austrijsko tužilaštvo kako bi nadležne vlasti mogle rješavati to pitanje. Nadam se da će ga hitno riješiti – rekao je Incko.

Arnaut nije odgovarao na broj telefona u Klagenfurtu, a na njegovom telefonskom broju u Sloveniji rečeno je da ga je promijenio prije dvije godine.

Handžar divizija

Handžar divizija je bila jedinica nacističke Njemačke, koja je kao dio SS-a formirana u Drugom svjetskom ratu od njemačkih oficira i podoficira i regruta muslimana iz BiH i Albanaca sa Kosova i Metohije. Zvanično se zvala 13. oružana brdska divizija SS-a Handžar ili 1. hrvatska, jer je ustaško rukovodstvo muslimane iz BiH smatralo Hrvatima islamske vjeroispovijesti. Partizani su ih zvali fesaroši. Handžar divizija izvršila je brojne zločine po BiH i Srbiji, koji su po svireposti i načinu izvršenja daleko prevazišli one koji su činili njihovi mentori.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender