12. 05. 2021.
Policija upozorava: Prestanite objavljivati fotografije djece na Fejsbuku

Policija upozorava: Prestanite objavljivati fotografije djece na Fejsbuku

Policija upozorava: Prestanite objavljivati fotografije djece na Fejsbuku

Zaštitite svoju djecu! Možete biti ponosni roditelji vašoj predivnoj djeci, ali budite oprezni. Podsjećamo vas da objavljivanje fotografija djece na Fejsbuku nije bezopasno.

Iako, naravno, nema ništa loše u tome da svojim prijateljima i rodbini pokažete fotografije svoje djece, stručnjaci uvijek pozivaju na oprez jer se na ovaj način može ugroziti sigurnost i privatnost djece (pogotovo kod korisnika/korisnica čije su objave na FB javno vidljive), odnosno takve bi fotografije mogle privući i seksualne predatore.

‘Zaštitite svoju djecu! Možete biti ponosni roditelji vašoj predivnoj djeci, ali budite oprezni. Podsjećamo vas da objavljivanje fotografija djece na FB nije bezopasno’, stoji u prošlomjesečnoj objavi francuske policije na Fejsu s kojom su htjeli upozoriti sve roditelje da dobro razmisle prije nego objave fotografije svoje djece na ovoj mreži te su pozvali na prestanak objavljivanja takvih fotografija. Osim problema sa seksualnim predatorima te potencijalnih psiholoških i socijalnih problema koje bi djeca u budućnosti mogla imati i na koje upozoravaju dječji psiholozi, roditelji bi u Francuskoj zbog objavljivanja fotografija djece mogli biti novčano kažnjeni pa čak i, vjerovali ili ne – završiti u zatvoru.

Prema francuskom zakonu o privatnosti, svako ko objavljuje fotografije drugih osoba bez njihovog pristanka mogao bi završiti do godine dana u zatvoru ili biti kažnjen s do 45 hiljada evra, komentarisala je advokatica Viviane Gelles koja napominje i kako su roditelji zaduženi za zaštitu fotografija svoje djece. Neki francuski advokati čak upozoravaju kako bi, zbog objave tih fotografija, njihova djeca u budućnosti mogla tužiti roditelje zbog povrede njihove privatnosti i od njih tražiti novčanu odštetu – ovakav nam se scenario čini nevjerovatan, ali oni tvrde da je po francuskom zakonu moguć.

Kao jedan od načina zaštite djece i njihove online privatnosti, u FB čak razmišljaju o alatu koji bi, prilikom javnog objavljivanja fotografije djece, upozorio roditelje kako će ta fotografija biti vidljiva svima, a ne samo rodbini i prijateljima.

(dnevnik.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender