15. 05. 2021.
Mještani Karanovca uputili peticiju Gradskoj upravi: Traže više polazaka autobusa

Mještani Karanovca uputili peticiju Gradskoj upravi: Traže više polazaka autobusa

Prijedlog da se autobusi izuzmu iz odluke o uvozu automobila sa “evro 4” motorom

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske predložilo je Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Ministarstvu spoljnih poslova BiH da se iz odluke o uvozu vozila sa najmanje “evro 4″ motorom izuzmu autobusi i teretna motorna vozila.

Iz Ministarstva navode da bi izmjena propisa kojim se omogućava samo uvoz vozila sa “evro 4″ motorom, što je prošle sedmice zatražio Savjet ministara BiH, prevoznicima i privrednicima iz Republike Srpske, ali i BiH, onemogućila nabavku novijih vozila.

U Ministarstvu napominju da je osnovni razlog za donošenje ovakvog rješenja, koji navodi predlagač, smanjenje zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.

“Međutim, zastupljenost putničkih automobila veća je od 80 odsto u ukupnom broju registrovanih vozila u Srpskoj, zbog čega je opravdano izuzeti komercijalna vozila, jer ona u ukupnom broju vozila utiču sa malim procentom, pa će shodno tome najmanje i doprinijeti smanjenju zagađenosti”, rečeno je Srni u Ministarstvu saobraćaja i veza.

U resornom ministarstvu smatraju da bi uvođenje obaveze “evro 4″ standarda pri uvozu za ove kategorije donijelo više štete po privredu i građane nego koristi u ekološkom aspektu.

Iz Ministarstva napominju da je u Republici Srpskoj na kraju 2015. godine registrovano 345.636 vozila prosječne starosti 16,8 godina.

“Od toga je 1.417 autobusa prosječne starosti 20,15 godina. Registrovano je 49 autobusa sa `evro 5` motorom, 105 autobusa sa `evro 4` motorom, 436 sa `evro 3` motorom, a ostalo su vozila sa tradicionalnim ili `evro 1` ili `evro 2` motorom”, navode u Ministarstvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender