18. 05. 2021.
Ruski carski balet u Banjaluci: Evo kako je bilo (FOTO)

Ruski carski balet u Banjaluci: Evo kako je bilo (FOTO)

Ruski carski balet u Banjaluci: Evo kako je bilo (FOTO)

Provjeravala se tehnika, brisala se prašina, postavljale stolice, zatezao crveni tepih.

Sve je bilo spremno za bravurozno djelo Petra Iljiča Čajkovskog “Labudovo jezero” u izvođenju Carskog ruskog baleta, koji je očarao svijet bezvremenskom muzikom i snažnim emocijama. Baletani Lina i Nariman oduševljeni su, pričaju, Balkanom.

“Divan je osjećaj biti ovdje. Srbi i Rusi su jako slični što se tiče običaja i jezika. Za glumca i baletana je najvažnije da gdje god da odu dvorane budu pune. Energija koju osjećamo na sceni i u kontaktu sa publikom je nešto neprocjenjivo”, rekla je Lina Seveliova, primabalerina “Carskog ruskog baleta”.

Carski ruski balet prvi put je gostovao na ovim prostorima u decembru 2014. godine kada je izvodeći “Labudovo jezero” u Zenici oduševio 5.000 posjetilaca.

Banjalučka publika nije mogla da sakrije oduševljenje koje je na njih ostavio dobro uigrani tim virtuoza Carskog ruskog baleta, koji su profesionalno banjalučkoj publici priredili baletski spektakl.

Carski balet osnovan je 1994. godine na inicijativu legendarne balerine Maje Pliseckaje, a u znak sjećanja na carsku porodicu koja je imala ogroman uticaj na razvoj ruske kulturne scene uključujući i stvaranje Boljšoj i Marinskog teatra.

balet 1 balet 2 balet 3 balet 4 balet 5 balet 6

Priliku da pogleda Carski ruski balet imala je publika u svim većim kulturnim centrima bivše Јugoslavije, a odmah nakon Banjaluke ansambl se seli u Skoplje gdje će se po prvi put predstaviti makedonskoj publici.

(ATV/RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender