15. 05. 2021.
Velika suša na Bliskom istoku nastala je ljudskom greškom

Velika suša na Bliskom istoku nastala je ljudskom greškom

Velika suša na Bliskom istoku nastala je ljudskom greškom

Sušni period koji je na Bliskom istoku trajao 14 godina, najduži je u posljednjih 900 godina i uopšte nije nastupio prirodnim putem, navedeno je u izvještaju američke agencije NASA.

Istraživači NASA-e zaključili su da je period od 1998. do 2012. godine bio sušniji od bilo kog drugog, kao i da je suša izazvana ljudskom greškom.

Naučnici Univerziteta u Kolumbiji, Univerziteta u Kaliforniji i Santa Barbari utvrdili su da je nedostatak vode u Siriji rezultat izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Ispitali su podatke o prstenovima drveća u nekoliko mediteranskih zemalja da bi utvrdili obrasce o suvim i vlažnim godinama u rasponu dužem od 900 godina.

Vodeći autor studije, Ben Kuk, istakao je da vremenske prilike u istočnom Mediteranu variraju u proteklih devet vijekova, ali da su najizrazitije u posljednje dvije decenije.

„Nedavna suša izvan je opsega prirodnih promjena“, objasnio je Kuk.

Naglasio je da je ovo istraživanje potvrdilo ranija ispitivanja u kojima se došlo do zaključka da je ljudski faktor uzrok ekstremnih klimatskih promjena.

Kako bi ustanovili obrasce klimatskih promjena, istraživači su koristili podatke prikupljene u Sjevernoj Africi, Grčkoj, Libanu, Jordanu, Siriji i Turskoj koje su upoređivali sa podacima prikupljenim u Španiji, južnoj Francuskoj i Italiji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender