13. 05. 2021.
Banja Luka: Izložba čuvenog Britanca stigla u MSU RS

Banja Luka: Izložba čuvenog Britanca stigla u MSU RS

Banja Luka: Izložba čuvenog Britanca stigla u MSU RS

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, British Council i Paul Stolper Gallery su objavili da će izložba “Nova religija” britanskog umjetnika Demijana Hersta biti otvorena u muzeju 17. marta 2016.

Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Tarnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Demijana Hersta i galerije Paul Stolper 2005. godine.

Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Albert muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku.

U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike.

Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

Izložbom “Nova religija” Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj “Novoj religiji” suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.

Projekat se realizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava 20 godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti.

Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender