12. 05. 2021.
Jurišić: Oduševljen sam odlukom iz Beograda, trenutno ne razmišljam o odšteti

Jurišić: Oduševljen sam odlukom iz Beograda, trenutno ne razmišljam o odšteti

Jurišić: Oduševljen sam odlukom iz Beograda, trenutno ne razmišljam o odšteti

Radostan sam i oduševljen, jer iz Beograda nije mogla doći bolja vijest od one u koju sam primio petak u popodnevnim satima, kada me Apelacioni sud oslobodio krivice za ratni zločin na Brčanskoj Malti, u Tuzli 15. maja 1992. godine, rekao je danas u Tuzli uzbuđenim glasom Ilija Jurišić, bivši pripadnik policijskih organa Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno ne razmišljam o odšteti, sada se samo veselim, a advokat Đorđe Dozet neka kaže šta misli o tome da od Srbije potražujem odštetu. Iako nikad nisam sumnjao u sebe, ovom sam presudom doživio ono u što sam cijeli život vjerovao, a to je da je istina najbolji alat nevinosti. Dug je i težak put iza mene, ali kada se dođe do cilja, sve ostavljam iza leđa”, naveo je Jurišić na današnjoj konferenciji za medije.

Jurišić je također zahvalio na podršci koju su mu sve vrijeme, bez imalo sumnje u njegovo poštenje i nevinost, pružali gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Gradsko vijeće Tuzle, njegov tim odbrane, te Komisija za istinu o Tuzli.

“Moja odbrana je koristeći svoje iskustvo, stručnost i profesionalizam mogla da mi ukazuje kakve korake ka istini da pravim. Također, hvala i Apelacionom sudu u Beogradu koji je na krajnje nepristrasan i nepolitiziran način ispravilo dvije greške nižestepenih sudova. Posebno se zahvaljujem građanima Tuzle i BiH koji su mi davali vjetar u leđa, te, naravno, Fondaciji Istina, pravda, pomirenje. Zapravo, mogao bih se do sutra zahvaljivati onima koji su vjerovali u mene i što smo dočekali ovaj trenutak radosti”, naglasio je Jurišić.

Sinan Alić iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje, koja je servisirala postupak, naveo je da je tokom suđenja, koje je trajalo osam godina, devet mjeseci i 21 dan, evidentirano preko 250 svjedoka, te saslušano njih 90 od kojih niko nije osudio Jurišića, koji je proveo u pritvoru tri i pol godine.

“Apelacioni sud postavio je visoke standarde i vratio je povjerenje u pravdu na balkanskim prostorima. Brzo će se početi odmotavati klupko, a mi ćemo vršiti pritisak na Tužilaštvo BiH da se utvrdi krivicu Mileta Dubajića, bivšeg komandanta tuzlanske kasarne, koji je u srbijanskom sudu rekao da je bilo razgovora sa policijom, ali da je on donio odluku o polasku kolone vojnih kamiona”, rekao je Alić, dodajući da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije toj zemlji udaralo velike šamare koje plaćaju građani Srbije.

Gradonačelnik Imamović podvukao je da je dio istine utvrđen, te da se mora nastaviti sa traganjem za istinom i pogibijom vojnika na Brčanskoj Malti, kako bi porodice poginulih dobile dio satisfakcije.

“Svaka majka, sestra, otac i supruga podjednako žale za svojim članom porodice. Ovom prilikom želim izjaviti saučešće porodicama svih poginulih, kojima samo istina može pomoći”, zaključio je Imamović.

Podsjećamo, Apelacioni sud u Beogradu, u petak 4. marta, donio je pravosnažnu presudu i Jurišića oslobodio krivice za izdavanje naredbe za napad na vojnu kolonu i pogibije vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije, kada su živote izgubili i tuzlanski policajci. Događaj se desio 15. maja 1992. godine, u naselju Brčanska Malta, u Tuzli, nakon čega je uslijedilo granatiranje grada, a ovaj se datum uzima kao zvaničan početak rata u ovom gradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender