11. 05. 2021.
Tito Amerikancima prodao svemirski program?

Tito Amerikancima prodao svemirski program?

Tito Amerikancima prodao svemirski program?

Riječ je o jednoj od najluđih teorija zavjere iz perioda Hladnog rata, a dokumentarac o navodnom jugoslovenskom svemirskom programu uskoro će imati svjetsku premijeru.   

Na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku u aprilu će premijerno biti prikazan film “Houston, we have a problem” slovenskog reditelja Žige Virca, koji se bavi jednom od najveće teorije zavera iz perioda Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspjeli da slete na Mjesec?

U najavi filma navodi se da je Jugoslavija svoj program razvila na osnovu tajnih dnevnika uglednog slovenskog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program osnovan već naredne godine.

Prema tvrdnjama autora, SAD su krajem 1960. godine saznale za jugoslavenski svemirski program, a u martu 1961 Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, dakle samo dva mjeseca nakon toga, tadašnj predsjednik Džon Kenedi najavio je odlazak na Mjesec. U trejleru se može čuti kako čovjek, koji je o svemu tome bio dobro obavješten, govori da je “falsifikovao skice i uljepšavao rezultate probnog lansiranja”.

Detalji priče, za koju NASA godinama tvrdi da nije istinita jer nema dokaza, iznjeti su sledećim redom.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima, koji je tajno razvijan u objektu ‘505’ – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća, blizu granice Hrvatske i BiH.

Zahvaljujući ovom velikom ‘poklonu’, Amerikanci su poslali prvog čovjeka na Mjesec, Jugoslavija je odmah nakon toga postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svjetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od onovremenih najtajanstvenijih vojnih baza.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzemni svemirski centar u Evropi, a tamo su se navodno čak i proizvodile rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovno posjećivali središte NASA-e u Hjustonu.

Bil Beri, NASA-in istoričar, već je jednom demantovao ovu priču, i rekao da, čak i da je istina da je Kenedi od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u sletanju na Mjesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.

Za nešto više od mjesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom dijelu Evrope) o jednoj od najluđih priča iz bivše Jugoslavije biće predstavljen svjetskoj javnosti, a trejler se završava riječima Ričarda Niksona: “Zbrisaćemo te jugoslovenske k***ine sinove s lica zemlje. Mislim to ozbiljno.”

(express.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender