13. 05. 2021.
Ujedinjena Srpska: Borićemo se za prava žena

Ujedinjena Srpska: Borićemo se za prava žena

Ujedinjena Srpska: Borićemo se za prava žena

Stranka Ujedinjena Srpska boriće se za zaštitu prava žena, jer je to jedan od ključnih faktora socioekonomskog napretka, rečeno je na prijemu za žene koji je ova stranka u Banjaluci organizovala povodom Međunarodnog dana žena – 8. marta.

Predsjednik Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković rekla je da položaj žena u politici nije na zavidnom nivou, ali da se može primijetiti sve veće angažovanje žena u političkom životu.

“Ovo je i prilika da se prisjetimo istorijskog pokreta koji je prije nešto više od 100 godina utemeljio promjene na kojima i danas živimo. To se, prije svega, odnosi na borbu za pravo glasa, pravo na rad i bolje uslove rada i za samo dostojanstvo života jedne žene”, rekla je Zeljkovićeva.

Prema njenim riječima, iako su prava žena danas mnogo veća, borba za poboljšanje položaja ove populacije treba da bude konstruktivna rasprava između muškaraca i žena.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Natalija Trivić rekla je da će se ova stranka zalagati za bolji položaj majki, podsjetivši na činjenicu da su već uložili amandmane na Zakon o radu prema kojima svaka žena, nakon rođenja djeteta, ima dodatnu godinu radnog staža.

“Žena se danas posmatra kao aktivan subjekt u društvu, posebno zato što je sve češće stub, a nerijetko i hranitelj porodice. Zbog toga je ženama potrebno obezbijediti naknadu za njihov rad, kao i naknadu plate trudnicama i porodiljama, a ne otkaz”, rekla je Trivićeva.

Prema njenom mišljenju, nezaposlenim majkama potrebno je obezbijediti i veći materinski dodatak.

“Majkama je potrebno obezbijediti bolja porodilišta, kao i da njihova djeca ne čekaju po nekoliko godina na mjesto u obdaništu”, rekla je Trivićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender