18. 05. 2021.
Ništa bez borbe: Zašto je 8. mart Dan žena?

Ništa bez borbe: Zašto je 8. mart Dan žena?

Ništa bez borbe: Zašto je 8. mart Dan žena?

Međunarodni dan žena ili, kolokvijalno, Osmi mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Mnoge žene zastupale su ideju većih ženskih prava. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana aktivnostima Amerikanki, Njemica Luiz Cic predložila organizovanje Međunarodnog dana žena.

8 mart 1

Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u djelo, inicijativu za taj praznik preuzela je njemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin (1857—1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889. Prvo obilježavanje dana bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obilježile mnoge demonstracije širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubijedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i poslijeratna SSSR i njene saveznice (uključujući i Jugoslaviju).

Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put tačno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

dan žena

Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svjedoči i priložena razglednica koja se prodavala u SSSR. Tako na njemu piše: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije! Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu!

Ipak, motivi su kasnije izmijenjeni, pa su za naredne godine korišćene slike mimoze, sovjetske ženske biljke. Uz to je u svim državama nestala politička nota, pa se Dan žena obilježava kupivonom poklona i cvijeća i poklanjanjem pažnje voljenim ženama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender