14. 05. 2021.
Predstavljen plan za zapošljavanja djece poginulih boraca

Predstavljen plan za zapošljavanja djece poginulih boraca

Predstavljen plan za zapošljavanja djece poginulih boraca

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila predložila je Akcioni plan zapošljavanja djece poginulih i nestalih boraca.

Planom se, između ostalog, predviđa sačinjavanje spiska porodica sa nezaposlenom djecom, apel javnim i privatnim poslodavcima da zaposle određeni procenat ove djece, te povećanje sredstava za njihovo samozapošljavanje na 10.000 KM.

Prijedlogom Akcionog plana predviđa se da ovaj spisak u roku od tri mjeseca sačine Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave, a trebalo bi da sadrži broj nezaposlene djece, pojedinačno čekanje na zaposlenje, te socijalno i stambeno stanje.

U roku od šest mjeseci trebalo bi da budu upućeni javni i pisani apel svim javnim i privatnim poslodavcima da na više od 50 zaposlenih zaposle po jedno dijete poginulih, kao i da u svoje pravilnike ugrade dovoljan broj bodova koji će praktično obezbijediti prednost u zapošljavanju djece poginulih boraca.

Predloženo je i da resorno ministarstvo do početka naredne godine preusmjeri dvogodišnji iznos jednokratnog boračkog dodatka za zapošljavanje djece, braće i sestara poginulih boraca, s tim da se od ove obaveze izuzimaju nezaposleni borci, dok bi se neisplaćeni godišnji dodatak isplatio putem reprograma na određeni broj godina.

Dokumentom se predviđa obaveza svih jedinica lokalne samouprave da u svojim administrativnim službama zaposle najmanje pet odsto djece poginulih boraca u roku od tri mjeseca, dok bi planirana sredstva od 8.000 KM za samozapošljavanje trebalo da se povećaju na 10.000 KM, s tim da se tek 18 mjeseci nakon dobijanja akontacije korisnik može ponovo javiti u Zavod za zapošljavanje.

Prednost u ostvarivanju tih prava imala bi djeca koja su bila maloljetna, odnosno na redovnom školovanju kada im je otac poginuo ili nestao, a predlaže se i obavezno obezbjeđivanje sredstava za pripravnički staž 274 djece poginulih sa visokom stručnom spremom.

Predsjednik organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da je trenutno oko 2.000 nezaposlenih članova porodica poginulih boraca do 30 godina i oko 3.000 do 40 godina.

On je dodao da će o ovom prijedlogu danas razgovarati sa potpredsjednikom Vlade Antonom Kasipovićem, od kojeg očekuje podršku ovom prijedlogu i najavio razgovor sa ministrom rada i boračko–invalidske zaštite Milenkom Savanovićem i premijerom Željkom Cvijanović.

“Moramo iznijeti ubjedljive argumente, da ni pojedinac niti grupa ne bi izlazili na protest, jer je to poniženje za one koji su na to prinuđeni, ali upućujem i krupan prigovor institucijama vlasti zašto su dozvolili da se to dešava”, rekao je Mitrović.

Član Odbora potomaka poginulih boraca Goran Timotija rekao je da je u toku dostavljanje prijedloga Akcionog plana nadležnim ministarstvima.

“Očekujemo i tražimo da Vlada, sa nadležnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama, privatnim i javnim poslodavcima prihvate ovaj prijedlog Akcionog plana, da ga razrade i sprovedu, a Ministarstvu rada i boračko–invalidske zaštite predlažemo da zajedno sa predstavnicima naše organizacije utvrdi konačan tekst plana”, rekao je Timotija.

Govoreći o protestu i štrajku glađu djece poginulih boraca u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, Timotija je rekao da ga ne može ni osuditi ni opravdati.

“Osuditi ga ne mogu zato što ih razumijem, jer je problem te djece već trebalo da bude riješen, a ne opravdavam ih jer se pitanje njihovog zaposlenja ne rješava na ulici, već u institucijama”, rekao je Timotija.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender