15. 05. 2021.
Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u više opština (FOTO/VIDEO)

Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u više opština (FOTO/VIDEO)

Srbija: Izlile se rijeke, vanredno u više opština (FOTO/VIDEO)

Nakon izlivanja rijeka na teritoriji opština Lučani, Arilje, Čačak i Topola proglašena je vanredna situacija. Vodeni tokovi i dalje rastu. Problemi sa kišom i u požeškom kraju.

U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno a saobraćajnice oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Јelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zasjeda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

U Čačku je jutros proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u nekoliko mjesta u tom gradu i okolini, a najkritičnije je u selima duž rijeke Čemernice.

Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

https://youtu.be/qtjWYNaD47I

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović, u izjavi za Glas zapadne Srbije, apelovala je na stanovnike Konjevića i Preljinske baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reča u Gornjoj Gorevnici. Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji u Lučanima je donio u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja rijeke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke rijeke, javlja RTS.

072899

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Јelice je obustavljen. U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta. Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mjestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

https://youtu.be/Y1HwBWxDlMk

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike “Milan Blagojević” u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i dio brda ispod Liške stijene. Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe ЈKP Komunalac, ЈP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i prijeti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine. Kiša koja je padala jakim intenzitetom u požeškom kraju, dovela je do izlivanja bujičnih potoka, ali i rijeka u tom kraju. Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmjere štete još nisu utvrđene.

038413

Vanredna situacija je zbog poplava uvedena i u opštini Topoli, a u nekoliko sela te opštine izlili su se potoci, poplavili saobraćajnice i blokirali puteve. Mještanima sela Klola blokiran je izlaz na glavni put koji vodi ka Topoli i Smederevskoj Palanci, a dva potoka izlila su se i blokirala puteve u samom selu. Saobraćaj je u pojedinim dijelovima usporen, a ponegdje i potpuno onemogućen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender