15. 05. 2021.
Svaki treći vaspitač u Srpskoj nema potrebnu struku?

Svaki treći vaspitač u Srpskoj nema potrebnu struku?

Svaki treći vaspitač u Srpskoj nema potrebnu struku?

U svakoj trećoj predškolskoj ustanovi u RS koju su lani kontrolisali inspektori otkrivene su nepravilnosti, a najčešće su utvrđene na radnim mjestima vaspitača, jer na njima nisu bila zaposlena stručna lica.

Pokazali su to izvještaji Republičke prosvjetne inspekcije, prema kojima su u 2015. godini u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja obavljene ukupno 53 kontrole, a u 18 slučajeva evidentirane nepravilnosti.

– Radi otklanjanja nedostataka izdato je 15 rješenja kojima je naloženo preduzimanje potrebnih mjera da te nepravilnosti otklone, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata dva prekršajna naloga – rekao je glavni republički prosvjetni inspektor Goran Aljetić.

Najčešći propusti bili su u oblasti prijema vaspitača, stručnih saradnika i ostalih radnika, gdje pomenuta radna mjesta nisu popunjena stručnim licima u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Pravilnikom o vrsti stručne spreme zaposlenih u predškolskim ustanovama.

– U vrtićima je otkriveno i da pojedini radnici nisu obavili sistematski ljekarski specijalistički pregled, da neažurno vode evidencije i dokumentacije, ali i da organi upravljanja i rukovođenja nisu formirani u skladu sa zakonom  – istakao je Aljetić.

Predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece RS Jovan Radovanović kaže da svako ko predano obavlja i voli svoj posao kompetentan je za njega, ali da nije u redu što mimo propisa zapošljavaju u vrtićima.

– Nažalost, u većini javnih ustanova, pa i u vrtićima ima zapošljavanja preko veze ili stranačkim putem, tako da ne čudi kada neki vaspitač nije stručan za radno mjesto koje obavlja – rekao je Radovanović.

Iz tog razloga roditelji apeluju da je neophodan veći nadzor u svim vrtićima i igraonicama u kojima borave njihovi mališani. Muči ih, kako kažu, i dugogodišnji problem sa nedostatkom mjesta.

– U pojedinim vrtićima i kada ima mjesta, ustanovi se da ih za nekoga čuvaju. Mnogi roditelji zbog toga i po dvije godine čekaju slobodno mjesto, što je žalosno. Ima čak slučajeva da trudnice upišu svoje dijete nekoliko mjeseci prije rođenja, kako bi mogli ići u obdanište – dodao je Radovanović.

Osim problema sa nestručnim vaspitačima i nedostatkom mjesta u vrtićima, roditelji su suočeni i sa nezaposlenošću i niskim dječijim dodacima, što sve negativno utiče na populacionu politiku i prirodni priraštaj.

– Zalagaćemo se da svako dijete ima pravo na dječiji dodatak, jer ćemo samo tako pozitivno uticati na rast nataliteta – poručuje Radovanović.

  “Pod lupom” i igraonice

U oktobru prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je prosvjetna inspekcija dobila ovlašćenje da kontroliše i rad igraonica u Srpskoj.

– Igraonice su obavezne da ispunjavaju uslove za rad u skladu sa standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a zbog navedenih novina ove godine planiramo veći broj kontrola – kazao je Goran Aljetić.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender