18. 05. 2021.

Upozorenje stanovništvu zbog mogućnosti novih poplava

Gradska uprava Bijeljine upozorila je danas stanovništvo naseljeno uz rijeke da zbog veoma visokih vodostaja Drine i Save ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

U saopštenju se navodi da se i dalje prognozira porast vodostaja Save i Drine, što će prouzrokovati izlivanje iz korita u nebranjenim područjima.

U odnosu na juče, vodostaj Save viši je za 21 centimetar. Vodostaj Drine je u znatnom porastu sa protokom od 1.428 metara kubnih u sekundi na Hidroelektrani “Zvornik” i tendencijom povećanja u toku dana.

Vodostaj Save na vodomjernoj letvi u Rači jutros u 8:00 časova iznosio je 638 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara.

Vodostaj Drine u 7:00 časova iznosio je 349 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj, što je porast od 38 centimetara u odnosu na jučerašnji dan i sa daljom tendencijom rasta. Redovna odbrana od poplava uvodi se pri vodostaju od 380 centimetara.

Vodostaji ostalih manjih rijeka na teritoriji Bijeljine su u granicama normale.

“Nadležne službe u gradu prate stanje i shodno situaciji preduzimaće planirane mjere”, navodi se u saopštenju, uz poziv stanovništvu koje je naseljeno uz rijeke da prati stanje radi blagovremenog preduzimanja mjera samozaštite.

U Gradišci i Srpcu Sava u blagom porastu

Vodostaj rijeke Save u Gradišci i Srpcu u blagom je porastu i u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, dok je u selu Bajinci onemogućen prilaz do četiri domaćinstva.

U Gradišci je vodostaj Save prešao kotu vanredne odbrane od poplave za 33 centimetra, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Jutros u 7:00 časova vodostaj je iznosio 763 centimetra, što je za dva centimetra više u odnosu na mjerenje od sinoć u 21:00 čas.

Rijeka Sava se izlila u nebranjenom području. U mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata. Za sada je stanje pod kontrolom.

I u Srpcu je nivo toka rijeke Save u blagom porastu i mjeren jutros u 7:00 časova iznosio je 882 centimetra, što je više za dva centimetra u odnosu na sinoć u 21:00 čas.

Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 22 centimetra.

U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva, a pojavljuju se i podzemne vode.

Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj koje prate hidrološke službe variraju u normalnim granicama, navode iz Uprave civilne zaštite.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender