13. 05. 2021.
BMW slavi 100. rođendan Vision Next Conceptom

BMW slavi 100. rođendan Vision Next Conceptom

BMW slavi 100. rođendan Vision Next Conceptom

BMW je povodom 100. godina kompanije pripremio uistinu futuristički koncept Vision Next 100, koji bi trebao pokazati put kojim će kompanija krenuti u sljedećem stogodišnjem periodu. Novi koncept u dizajnerskom je smislu pomalo pod utjicajem modela i8, a zahvaljujući posebnoj liniji koeficijent otpora iznosi samo 0,18.

Dugačak je 490cm, što ga čini nešto kraćim od Serije 5, a od nje je i 10 cm uži. Spoljašnjost je izrađena od kombinacije ugljeničkih vlakana i plastike, a iako se ovaj model deklariše kao sedan, ima dosta sličnosti i sa coupe verzijom po uzoru na Gran Coupe modele Serije 4 i 6.

Po pitanu načina rada, dostupan je takozvani Boost mode, u kom korisnik u potpunosti upravlja automobilom, kao i Ease mode, u kojem je vozilo u potpunosti nezavisno. Ugrađen je i sistem nazvan Alive Geometry koji se sastoji od gotovo 800 pokretnih trouglova ugrađenih u instrument tablu kao i u bočne dijelove, koji bi trebali omogućiti bolju interakciju vozila i vozača, kao i dodatno upozoriti vozača na potencijalne opasne situacije.
Ovo je jedan od četiri koncepta koji za stogodišnjicu planira cijeli koncern, tako da nas uskoro očekuje i novitet iz Rolls-Roycea, Minija i BMW-ove divizije za motore.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender