15. 05. 2021.
Crna Gora izručila srpskog generala Hrvatskoj

Crna Gora izručila srpskog generala Hrvatskoj

Crna Gora izručila srpskog generala Hrvatskoj

Crna Gora izručila je danas Hrvatskoj srpskog generala u penziji, državljanina Srbije Borislava Đukića, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

Generala Đukića je 18. jula prošle godine po hrvatskoj potjernici uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd, zbog navodnog ratnog zločina nad civilima u proteklom ratu.

General Đukić nalazio se u ekstradicionom pritvoru u zatvoru Spuž kod Podgorice.

Hrvatska je 1995. godine optužila Đukića za rušenje brane na Peruči, a istom optužnicom su obuhvaćeni i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. kninskog korpusa JNA, zatim komandant Srpske vojske Krajine (SVK) pokojni general Mile Novaković, te komadant svih pograničnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine (RSK) major Milan Korica.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta prošle godine, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog u ratu devedesetih godina na području Sjeverne Dalmacije.

Na osnovu ove istrage, 19. avgusta 2015. godine Hrvatska je dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za izručenje generala Đukića.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta, Crnoj Gori je dostavljena i molba Srbije, kojom je zatraženo izručenje generala Đukića zbog vođenja krivičnog postupka za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra prošle godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, ali je crnogorski ministar pravde Zoran Pažin odlučio da Đukić bude izručen Hrvatskoj.

General Đukić je peti uhapšeni Srbin na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Prvi je uhapšen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina, u novembru 2009. godine. Kovačević je u februaru 2010. izručen Hrvatskoj, gdje je amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu.

U martu 2010. godine u Baru je uhapšen Munjes Nikola iz Korlata kod Benkovaca, koji je izručen Hrvatskoj u oktobru 2010. godine, gdje je pravosnažno osuđen na pet godina.

U junu 2010. uhapšen je Marin Krivošić iz Hrvatske Dubice, a u Hrvatsku je izručen u avgustu iste godine, te amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu.

U septembru 2014. uhapšen je Marković Miloš iz Kneževih vinograda kod Belog Manastira. U Hrvatsku je izručen u novembru 2014. godine, a presuda je odbijajuća nakon prekvalifikacije.

Srpski general Pavle Pantić, rodom iz Sremske Mitrovice, uhapšen je 28. decembra prošle godine. Ekstradicioni postupak protiv njega je u toku.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao hrvatski Interpol, do sada su širom svijeta uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 izručen Hrvatskoj.

Od svih izručenih, do sada je protiv njih 19 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

“Veritas” ocjenjuje da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje da Hrvatskla zloupotrebljava Interpol.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender