12. 05. 2021.
Obezbijeđeno 1.9 miliona KM za stipendije

Obezbijeđeno 1.9 miliona KM za stipendije

Obezbijeđeno 1.9 miliona KM za stipendije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijelilo je za 2016. godinu hiljadu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, za šta je obezbijeđeno 1.970.000 KM, rekao je resorni ministar Dane Malešević.
Malešević je naveo da će studenti stipendije primati deset mjeseci u jednakim ratama od 200 KM.

“U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljena je 721 stipendija – 608 studenata prvog ciklusa na fakultetima koji se finansiraju iz budžeta, 48 stipendija za studente prvog ciklusa na fakultetima koji se ne finansiraju iz javnih prihoda, 57 stipendija drugog ciklusa i osam stipendija studentima trećeg ciklusa”, naveo je Malešević.

On je dodao da je u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijeljeno 247 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske prvog ciklusa studija 22 stipendije i studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica deset stipendija.

“Na javni konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 1.736 kandidata. Uslove konkursa nije ispunilo 328 studenata, dok je njih 408 ispunilo uslove, ali su ostali ispod crte nakon što je napravljena rang lista”, rekao je Malešević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da su postupak dodjele stipendija nadgledali predstavnici Unije studenata Republike Srpske.

Malešević je rekao da su studenti koji dobijaju stipendije Fonda “Dr Milan Jelić” izuzeti iz razmatranja, kao i studenti koji dobijaju stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, te su imali mogućnost da se opredijele za jednu od stipendija.

“Ako se u kasnijem pregledu utvrdi da je neko od tih studenata korisnik, na primjer opštinske stipendije, moraće da vrate sredstva koja su koristili u prethodnom periodu”, upozorio je Malešević.

Potpisivanje ugovora sa studentima kojima je dodijeljena stipendija u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama biće obavljeno 11. i 14. marta, a ostalim studentima rješenja će biti dostavljena na njihove adrese.

Na sajtu Ministarstva danas će biti objavljena konačna rang lista stipendista.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender