15. 05. 2021.
U Banjaluci održan Osmomartovski marš

U Banjaluci održan Osmomartovski marš

U Banjaluci održan Osmomartovski marš

Okupljeni predstavnici nevladinih organizacija poručili da se savremena žena suočava sa brojnim problemima. Najviše je kažu socijalno ekonomskih problema.

Žena još uvijek nije na nekom zavidnom nivou naspram muškaraca, ali to je ono što nam istorija govori svih ovih 110 godina – da se za prava moramo boriti svaki dan, a ne samo na Dan žena. Žene nisu jednake sa muškarcima pogotovo na tržištu rada, a na ovaj način želimo da ukažemo da one nisu nesposobne već da im društvo ne dopušta da budu jednake sa muškarcima, kazala je Dražana Lepir iz “Oštre nule”.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka prokomentarisala je sporni nacrt novog izbornog zakona koji se tiče prava žena.

Predloženi raspored kandidatskih lista podrazumijeva da npr. istu čine (prvih 12 mjesta muški kandidati), a zadnjih osam ženskih kandidati što mi smatramo nazadovanjem i tražimo da prijedlog NE bude prihvaćen

Problema sa kojima se žene danas suočavaju je zaista mnogo. Sistemska diskriminacija žena u obrazovanju, medijima, nasilju, trgovini ženama…, a protesti su upravo jedan od načina da se u duhu tradicije koje su davno započele žene iskoristi ovaj dan da vide gdje su stotinu godina poslije.

Osmomartovski marš organizovan je kako bi se ukazalo na loše uslove u banjalučkim porodilištima.

Mi se zalažemo za poboljošanje reproduktivnih uslova u RS i ovu akciju smo pokrenuli uz simbolično prikupljanje sapuna za odjeljenje ginekologije budući da tamo od sredstava lične higijene nema ništa. Osim toga nakon sprovedenog istraživanja zaključili smo da ženama najviše smeta odnos medicinskog osoblja prema njima i loši materijalni higijenski uslovi što želimo da promijenimo, istakla je doktorica Irena Medar Tanjga.

Nakon marša organizatori protesta su podijelili sapune na Trgu Krajine.

(Banjalucanke.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender