18. 01. 2021.
Akumulaciono jezero potopilo manastir Valjevska Gračnica (FOTO)

Akumulaciono jezero potopilo manastir Valjevska Gračnica (FOTO)

Akumulaciono jezero potopilo manastir Valjevska Gračnica (FOTO)

Vjernici koji se protive potapanju manastira Valjevska Gračanica počeće danas proteste ispred Vlade Srbije.

U samoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću, nakon što je bujica iz dvorišta prodrla u unutrašnjost hrama, tužna slika: više od metar duboke prljave vode u kojoj plivaju ikone i drugi crkveni inventar.

U komentarima na te fotografije koje na društvenim mrežama postavlja sajt “Istinoljublje”, vjernici uz molitve za spas i žaljenje čak pozivaju i na “smrt satanističkoj vlasti Valjeva” uz poruku “da bezbožnike treba zapaliti”.

Miodrag Marković, direktor JP “Kolubara”, koje je investitor gradnje hidrosistema “Rovni” na čijem području se nalazi i bogomolja iz 15. vijeka, objašnjava da je voda iz akumulacije do manastira došla brže nego što se očekivalo.

“Dinamiku punjenja vještačkog jezera nije bilo moguće predvidjeti i očekivali smo da ćemo do kote 335 doći dosta kasnije. Međutim, došlo je do otapanja snijega na brdskom području, kiše i priliva 2.500 litara vode u sekundi u rijeci Sušici, što je podiglo nivo vode u akumulaciji i potapanja manastira”, kaže Marković.

poplava u crkvi 2

On objašnjava da su originalne ikone i ikonostas odavno prenesene iz Gračanice u novu crkvu.

Na zahtjev vjernika da se akumulacija isprazni, kako bi se voda iz Valjevske Gračanice povukla, Marković odgovara da tako nešto može da odluči samo država ali da bi posljedica toga bilo “potapanje Valjeva i ugrožavanje života na hiljade ljudi”.

“Još prije četvrt vijeka se znalo da će hram biti potopljen. Podsjećam da je 16. januara 1991. godine tadašnji episkop šabačko-valjevski Jovan (Velimirović) sa državom potpisao ugovor o izmještanju crkve, što je bio osnovni preduslov da brana počne da se gradi. Taj ugovor je potvrdio i njegov nasljednik, episkop Lavrentije. Na žalost, Zavod za zaštitu spomenika kulture je utvrdio da je izmještanje Gračanice nemoguće zbog načina njene gradnje i materijala od kojeg je sazidana, pa je 2003. godine sa SPC sklopljen ugovor o razmjeni nepokretnosti po kojem je eparhiji sagrađena nova crkva u selu Brezovice”, objašnjava Marković.

poplava u crkvi 3

On dodaje da oni nikada nisu imali problema sa SPC u realizaciji najveće državne investicije u zapadnoj Srbiji u koju je do sada uloženo skoro 80 miliona evra.

Sadašnji episkop valjevski Milutin ponovo je apelovao na državu da se akumulacija “Rovni” ne puni preko kote 333, kako bi se spriječilo potapanje manastira.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender