19. 01. 2021.
”Banjalučanke” se spremaju za horsku olimpijadu u Sočiju

”Banjalučanke” se spremaju za horsku olimpijadu u Sočiju

”Banjalučanke” se spremaju za horsku olimpijadu u Sočiju

Nakon kratke zimske pauze ženski kamerni hor “Banjalučanke” se vraća svojim redovnim aktivnostima i započinje sa pripremama za nastupajuću veoma ambiciozno zamišljenu takmičarsko-koncertnu sezonu.

– Kada govorimo o novim takmičarskim izazovima, sve aktivnosti hora u 2016. godini su podređene jednom jedinom cilju, odbrani olimpijskog zlata iz Rige i što uspješnijem predstavljanju našeg ansambla na predstojećoj Svjetskoj horskoj olimpijadi, koja će polovinom ove godine biti održana u Sočiju, u Ruskoj Federaciji – rekao je kompozitor i dirigent ženskog kamernog hora “Banjalučanke” Mladen Matović.

Ženski kamerni hor kvalifikovao se za učešće u najvišem rangu takmičenja The Championship Competition, a nastupiće u konkurenciji sa oko pet stotina horova iz više od 80 zemalja svijeta.

– Imajući u vidu veliki i istorijski rezultat koji smo napravili na prethodnoj Olimpijadi u Rigi, osjećamo veliku odgovornost i obavezu da potvrdimo svoje trenutne izvođačke mogućnosti i kvalitet, te da se ponovo u svoj grad vratimo sa olimpijskim odličjem – dodaje Matović.

Pored učešća na Olimpijadi u Sočiju, hor “Banjalučanke”, ističe Matović, u ovoj godini namjerava da snimi i svoj novi studijski kompakt disk, a uprava hora se nada i da će uskoro pronaći partnere sa kojima bi tokom ljeta i jeseni realizovali seriju cjelovečernjih koncerata hora u gradovima i opštinama Republike Srpske i BiH.

– Otkako smo pokrenuli zvanični “Jutjub” kanal hora, svakodnevno nam se javljaju brojni poštovaoci našeg rada i raspituju o mogućnostima održavanja koncerta u njihovim sredinama. Mnogi koji nisu imali priliku da nas čuju su prijatno iznenađeni žanrovskom raznovrsnošću našeg repertoara, a to je ono po čemu smo postali prepoznatljivi i na šta sam kao dirigent posebno ponosan – kazao je Matović.

“Etno-bal”

– Kada govorimo o prvim sljedećim nastupajućim aktivnostima, hor “Banjalučanke” će uskoro nastupiti kao gost na “Etno-balu” kolega iz etno-grupe “Trag”, koji će biti održan 13. i 14. marta u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Napravili smo jedan zanimljiv spoj elemenata “našeg i njihovog” i iskreno se radujemo izlasku pred banjalučku publiku – najavio je Mladen Matović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender