Najvažnije kod lunarnog gajenja biljaka je da se redovno pravi plan i vode bilješke o radovima u bašti, kako bi se znali precizni rezultati.

Mlad Mjesec

Osnova lunarnog kalendara je da se u periodu mladog mjeseca (kada je njegov uticaj na živa bića veoma jak) siju i sade biljke koje razvijaju sjeme spolja (jagode, žitarice, zelena salata, špinat, brokoli, kupus, karfiol…). U ovoj fazi gravitacija biljke upiju vlagu i najbrže se “prime”.

Rast mjeseca

Kada je Mjesec u fazi rasta gravitacije je manja, ali je mjesečeva energija jaka i stvara odlične uslove za rast lišća. U ovom periodu se sade (naročito dva dana prije punog mjeseca) jednogodišnje vrste koje rastu iznad zemlje. Košenje trave u prvoj i drugoj fazi podstiče rast i gustinu.

Pun Mjesec

Tokom punog Mjeseca bere se ljekovito i začinsko bilje, jer je tada najjače njegovo dejstvo. To je dobar period za sađenje lukovica i dvogodišnjih i višegodišnjih cvjetnih vrsta. U ovoj fazi se presađuju biljke, jer Mjesec djeluje na rast i užiljavanje korjena. Tada se i orezuju biljke (voće, ukrasno drveće, šiblje, žbunje, ruže).

Mjesec u opadanju

U ovom periodu treba biljke odmoriti od sijanja i sađenja. Tada se obrađuje tlo, uklanja uvelo lišće, a može se nastaviti sa orezivanjem i presađivanjem. U ovom periodu se ne kosi travnjak, jer se usporava njegov rast.

Moon-Calendar-2016-

TRI METODE

Postoje tri različite metode sađenja po lunarnom kalendaru: sinodički, sideralni i biodinamički.

Prema sinodičkom, biljke se dijele na cvjetnice, lisnate, voće i korjenaste biljke. Biodinamički koristi 12 horoskopskih znakova kao metod pozicioniranja Mjeseca. Sideralni uzima u obzir i rotaciju Mjeseca oko Zemlje za definisanje najboljeg vremena za sjetvu i berbu.

(novosti.rs)