26. 01. 2021.
Nikolić i patrijarh Kiril: Srbi i Rusi neraskidivo povezani

Nikolić i patrijarh Kiril: Srbi i Rusi neraskidivo povezani

Nikolić i patrijarh Kiril: Srbi i Rusi neraskidivo povezani

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je na sastanku u Moskvi sa ruskim patrijarhom Kirilom da su Rusi i Srbi neraskidivo povezani.
Nikolić je naglasio podršku ulozi Rusije u borbi protiv međunarodnog terorizma i naporima da ponovo uspostavi dobre odnose sa Evropom, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije i ruski patrijarh razgovarali su o stanju hrišćanstva u Evropi, migrantskoj krizi, o susretu patrijarha Kirila i pape Franje u Havani, prijateljstvu Rusije i Srbije.

Ruski patrijarh Kiril naglasio je da je izuzetno srećan zbog susreta sa papom Franjom i da su bratski podijelili brigu o hrišćanstvu.

Patrijarh Kiril je nakon sastanka uručio Nikoliću posebnu nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja nosi ime blaženopočivšeg ruskog patrijarha Alekseja Drugog.

Ruski partijarh Kiril rekao je da je Nikolić odavno zaslužio ovo visoko priznanje, jer je čitavim životom i djelom dokazivao vrline pravoslavlja i veliko prijateljstvo i bratstvo sa Rusijom.

Uz Nikolića laureati ove nagrade bili su i patrijarh bugarski Neofit, kao i predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin.

Nikolić je u svom obraćanju, nakon primanja nagrade, istakao da to priznanje za promovisanje hrišćanskih i pravoslavnih vrijednosti predstavlja veliku čast za sve građane Srbije.

“Prihvatam ga kao potvrdu vekovnog bratstva između naših naroda i država, kao priznanje građanima moje zemlje koji privrženost ideji sveslovenskog kulturnog prostora potvrđuju na mnogo načina”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ocijenio da današnji svijet hrli užurbano u dva smjera – razvoj i destrukciju.

“Neki za noć potroše što za godinu izgrade. Nekima je za noć provoda malo ono što siromašni steknu za godinu”, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da države ratuju, a kriju se pod izgovorom da je došlo do sudara religija.

“Religije ne ratuju, zato što je dobar svaki čovek koji veruje u Boga, bez obzira kako ga naziva i u kakvom hramu mu se moli. Verujući ljudi trebalo bi da sarađuju međusobno, pritom čuvajući i ponosno ističući svoj identitet”, istakao je on.

Navodeći da je danas u najvećoj opasnosti hrišćanska ideja i da će sutra biti neka druga, Nikolić je istakao da su u naše doba, kada svi pričaju o toleranciji i bogatstvu različitosti, opet hrišćani u mnogim državama ponovo natjerani u podrume, da tajno ispovijedaju vjeru.

“Nevolja je hrišćane zbližila, danas između sebe sarađuju bolje nego ikada, čuvajući posebnosti i izvorne vrednosti. Naša generacija je tek jedna cigla u civilizacijskom trajanju”, rekao je Nikolić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender