14. 05. 2021.
Slovenija od ponoći u potpunosti primjenjuje Šengen

Slovenija od ponoći u potpunosti primjenjuje Šengen

Slovenija od ponoći u potpunosti primjenjuje Šengen

Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primjenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedjeljak.

Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna njega.

Slovenački premijer Miro Cerar je nakon samita u Briselu poručio da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje.

“Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbjeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji”, rekao je Cerar, prenijela je Hina.

U zaključcima skupa navedeno je da se “nezakoniti tokovi migranata završavaju”, dok je prijedlog zaključka da je “balkanska ruta od sada zatvorena”, za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, ali Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili – zapravo isti.

“Istina, zaključak je ponešto preformulisan, ali je smisao još uvijek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema”, kazao je slovenački premijer.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender