23. 01. 2021.
U aprilu useljenje u stanove u Adi

U aprilu useljenje u stanove u Adi

U aprilu useljenje u stanove u Adi

Stanovi u naselju Ada za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida biće dodijeljeni korisnicima tokom aprila ove godine. To je dogovoreno danas, 9. marta, na sastanku gradonačelnika Banje Luke, Slobodana Gavranovića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenka Savanovića.

Poslije susreta u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik je kazao novinarima da su rezimirali aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu i konstatovali da su ostvareni svi uslovi za tehnički prijem završenih objekata u naselju Ada i da su 142 stana spremna da se stave na raspolaganje boračkim kategorijama.

– Odmah smo otvorili i pitanje priprema za naredne objekte koje takođe možemo da gradimo na tom području, imajući u vidu da Grad Banja Luka raspolaže građevinskim zemljištem na lokaciji Ada za izgradnju još četiri stambena objekta sa oko 280 stambenih jedinica – – istakao je gradonačelnik Gavranović.

U tom smislu, prema njegovim riječima danas je dogovoreno da Grad započne aktivnosti na pripremi tih građevinskih parcela i tehničke dokumentacije, za šta će izdvojiti sredstva iz budžetske rezerve.

– Nama je to vrlo značajno i krupno pitanje zbog odgovornosti prema tim porodicama i toj kategoriji stanovništva, ali i zbog želje da Grad okonča one najurgentnije situacije koje imamo u toj oblasti. U okviru materijalnih mogućnosti koje će Vlada Republike Srpske stvarati, siguran sam da ćemo u idućoj godini započeti odnosno nastaviti realizaciju ovog projekta – kazao je gradonačelnik.

Na sastanku je bilo riječi i o uredbi Vlade Republike Srpske, koja će omogućiti stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, a koji nisu obuhvaćeni programom stambenog zbrinjavanja 2008-2015. godine. Uredbu bi Vlada RS trebalo uskoro da donese.

– Imajući u vidu da je jedan broj građana registrovanih u Banjoj Luci na prošlom konkursu propustio priliku da konkuriše za stambeno zbrinjavanje preko programa Vlade RS, prema novoj Uredbi i oni će ući u ravnopravnu konkurenciju sa ostalim na našoj listi čekanja – pojasnio je Gavranović. On je zahvalio ministru Savanoviću na dosadašnjoj saradnji jer kako je istakao – brzo i konkretno su rješavane stvari, poput pitanja kotlovnice za zagrijavanje svih stambenih objekata u Adi.

Ministar Savanović je istakao da je u novoizgrađene objekte u Adi uloženo oko 5,5 miliona KM, te da će tokom marta biti završeni tehnički prijemi i upotrebne dozvole.

Govoreći o novoj Uredbi, ministar je kazao da je opredjeljenje Vlade RS da u nekoliko narednih godina riješi sve one slučajeve, koji se iz opravdanih razloga nisu javili za stambeno rješavanje iz postojećeg programa.

– Do sada smo zbrinuli blizu 8.000 lica iz boračkih kategorija, oko 3.700 stanova je urađeno a ostala pomoć se odnosila na dodjelu nepovratnih novčanih sredstava. Lokalne zajednice su u proteklom periodu kroz svoja učešća dale ukupno oko 20 odsto za stambeno zbrinjavanje – naglasio je ministar Savanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender