18. 01. 2021.
U Sarajevu je komandni i operativni centar “ISLAMSKE DRŽAVE”

U Sarajevu je komandni i operativni centar “ISLAMSKE DRŽAVE”

U Sarajevu je komandni i operativni centar “ISLAMSKE DRŽAVE”

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je Srni da je u Sarajevu uspostavljen operativni i komandni centar “Islamske države” za izvođenje terorističkih operacija u cijeloj Evropi.
Galijašević je upozorio da se to jasno vidi s obzirom na činjenicu da su najvažniji ljudi iz svijeta terorizma u Sarajevu i BiH.

On je naveo da Abu Hamza, koji predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i koji je bio važan oficir u odredu “El mudžahedin”, te učestvovao u zločinima na području Ozrena i srednje Bosne, dolazi kod poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića, gostuje na raznim televizijama kao što su “TV1”, “N1”, daje izjave i kreće se ovom zemljom kao da prema njemu nisu preduzete nikakve mjere nadzora.

Galijašević je podsjetio da se u BiH vratilo i šest lica iz Gvantanama, petorica Alžiraca – Muhamed Abai Atidra, Muhamed Anesla, Lahdar Bumedien, Lahmar Saber, Omar Budel Hadž, te specijalista za eksplozive /Egipćanin/ Tarik Mahmud el Savah, dodajući da je BiH prva u svijetu po broju povratnika iz tog američkog zatvora.

On je naveo da istovremenio u BiH boravi Imad Faragla el Nisri, koji je prije više od tri godine došao iz Egipta, gdje je bio osuđen za napad na zapadne turiste u Luksoru, a koji je duhovni vođa svih mudžahedina, podsjetivši da je el Nisri napisao i knjigu ratne 1993. godine pod nazivom “Shvatanja koja trebamo promijeniti”, a koja podrazumijeva uvođenje nove verzije islama u BiH.

“Ni prema jednom od ovih lica ne vidim mjere nadzora. Prema vehabijskim naseljima vidi se samo aktivnost reisa Kavazovića, koji sada u posjetu prima Abu Hamzu, iako Abu Hamza nije bio nikada član Islamske zajednice BiH i iako je povezan sa najtežim zločinima, i on i jednica kojoj je pripadao”, naglasio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, istovremeno se u BiH ne vidi da je imenovan neki novi Abu Hamza, odnosno novo lice koje bi direktno povezivalo ili vodilo sve te vehabijske zajednice, takozvane paradžemate, i koje bi objedinjavao mudžahedine i aktivnu islamsku omladinu, što znači da je Abu Hamza i dalje možda najvažniji u vehabijskom pokretu.

On je ponovio da lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne dozvoljava preduzimanje bilo kakvih mjera u borbi protiv terorizma, pa ni onih najnužnijih.

“Što se više pominje borba protiv terorizma, to je manje te borbe kada je riječ o Sarajevu. Laž je da uopšte postoji borba protiv terorizma”, rekao je Galijašević Srni.

On je istakao da se Tužilaštvo BiH, na čelu sa Goranom Salihovićem i njegovim šefom kabineta Hasanom Plehom i “političkim pulenima”, direktno uključuje u političke procese i radi isključivo na političkom planu realizacije “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića.

“Ta deklaracija ima samo jedan cilj – da učvrsti vlast i moć Bakira Izetbegovića, da devastacijom institucija i neosnovanim napadima na bankarski sektor uništi Republiku Srpsku i, istovremeno, u Federaciji BiH promoviše Izebegovića u predsjednika svih bošnjačkih političkih stranaka”, rekao je Galijašević.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender