18. 01. 2021.
17.000 potpisa za reformu zdravstva

17.000 potpisa za reformu zdravstva

17.000 potpisa za reformu zdravstva

Rukovodstvo Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske predalo je u Narodnu skupštinu peticiju sa 17 hiljada prikupljenih potpisa.

Traže da poslanici izglasaju zaključak kojim bi zadužili Vladu da u roku od devedeset dana pripremi tekstove nacrta osam novih zakona uz pomoć kojih se, tvrde, trebaju provesti hitne reforme zdravstvenog zakonodavstva u Srpskoj.

U slučaju da ne prođe njihova inicijativa spremni su kažu na sve vrste pritisaka.

“Ovo je izborna godina. Neka dobro razmisle da li će da dobiju ili neće da dobiju glasove. Mi ćemo pozvati kolege članove i njihove porodice da ne daju podršku onima koji ne uvažavaju nas. Ne bude li to biće generalni štrajk”. rekao je Miodrag Femić,predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ne podržava poteze Unije. Kažu da su svoje prijedloge već uvrstili u plan rada Narodne skupštine za 2016. godinu. Tvrde da granski sindikat jedini ima zakonsko pravo da pregovara sa ministarstvom, te da su već počeli izradu granskih kolektivnih ugovora.

“On je protivnik, jer ne želi sa nama da sjedne i razgovara. Oni su uvijek gledali samo sebe, sjedali sa ministrom mešetarili, sve što su potpisali na našu je štetu”, naveo je Femić.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ne priznaje Uniju sindikata kao kredibilnu odnosno reprezentativnu organizaciju. Novim Zakonom o radu organizacije koje mogu da prikupe 5 odsto članstva u ovom slučaju zdravstvenih radnika, dobijaju status ravnopravnog pregovarača.

” To radnici sami odlučuju i pripadaju onom sindikatu za koji znaju da štiti interese radnika. Najbolje to pokazuje broj članstva da radnici nama vjeruju”, kaže Milenko Granulić, predsjednik Granskog sindikata zdravstvenih radnika.

U Uniji mašu presudom banjalučkog Okružnog suda prema kojoj im je priznat status reprezentativnog sindikata. I jedni i drugi tvrde da je položaj zdravstvenih radnika i pacijenata jedini motiv zašto sve rade.

Oni za koje tvrde da se za njih bore, preostaje samo da se nadaju da u toj silnoj međusindikalnoj borbi najviše ne stradaju upravo radnici i pacijenti.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender