22. 01. 2021.
Darkvud dab: Najvažnija je dobra pjesma

Darkvud dab: Najvažnija je dobra pjesma

Darkvud dab: Najvažnija je dobra pjesma

„OK team“ u petak, 25. marta, u Klubu studenata Banjaluka (KSB), organizuje prvu “OK žurku” povodom ovogodišnjeg “OK festa” u na kojoj će nastupiti prošlogodišnji hedlajneri ovog festivala, popularni beogradski sastav „Darkvud Dab“.

Legendarnim ”darkvudima” postavili smo par pitanja pred njihovo gostovanje u Banjaluci.

Osjećate li se kao veterani?

– Ne.

Kad se sjetite muzičke scene koja je postojala ranije, da li vam se čini na neki način vitalnijom nego scena danas, iako nije bilo spotova i zvjezidca i šljokica?

– Svako vreme nosi svoje probleme, teme i dileme. Teško je upoređivati te stvari pošto su okolnosti drugačije.

U jednom intervjuu kažete da je moderna muzika šuplja sa svih strana, i sve je zahvaljujući Internetu degradirano. Šta je pravi odgovor na takvo stanje?

– Mislio sam na muziku koja se plasira kao mejnstrim, to su sve više proizvodi nekakvih marketinških i sličnih timova, proračunato i bezdušno. Sa druge strane ima dovoljno autora koji guraju celu stvar napred i pomeraju granice, ne obazirući se na statističke podatke o prodaji.

Šta je uopšte najvažnije za jedan bend i muzičara? Iskrenost, muzičko znanje, vrijeme u kojem stvaraju, nešto treće?

– Ne postoji recept. Ima stvari u rokenrolu koje treba izbegavati, i važno je da se jedan fazon isfura do kraja.

Stvarali ste muziku za filmove i pozorišne predstave (između ostalog). Da li postoji razlika u pristupu takvoj muzici i onoj „za album“? Kako se inspirišete o od čega polazite u takvim projektima?

-Primenjena muzika je uglavnom zadata tema, postoji film, priča ili slika koju treba valjano muzički podržati. U tom smislu, rad za film i pozorište je uglavnom uživanje, jer ne moramo da se nosimo sa istim problemima sa kojima se suočavamo stvarajući pesme za Darkvud dab, sve je puno rasterećenije.

Ima li smisla danas svirati u okviru političke kampanje bilo kog tipa kao što je to bilo potkraj devedesetih ili tokom devedesetih?

– Što se nas tiče, ne. To je više stvar za mlade ljude, mi smo rekli šta smo omali da kažemo na temu

Ima li ovo vrijeme i neke prednosti?

– Da, mnoge su prednosti novog doba, pre svega internet, komunikacija između benda i publike je mnogostruko brža i neposrednija. U polju produkcije, muzika je doživela veliki napredak u poslednjih nekoliko dekada. Tehnologija inspiriše razvijanje nekih novih muzičkih formi i žanrova, to je lepo.

Naravno da je i dalje najvažnija dobra pesma, a pomagala su tu da pomognu.


 

Koncert u KSB 25. Marta počinje u 22 časa. Ulaznice će u pretprodaji koštati sedam KM, a na dan koncerta 10 KM.  Prodajna mjesta su KSB i “Peckham Pub”, a ulaznice će u prodaju biti puštene danas, 10. marta. “Prva ‘OK žurka’ biće odlična prilika za najavu fantastične zabave i provoda koji nas očekuju na ovogodišnjem ‘OK festu’ 1, 2. i 3. jula, ali i podsjećanje na nezaboravne trenutke sa prošlogodišnjeg nastupa ovog benda na Tjentištu”, javili su organizatori “OK festa”.

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender