27. 01. 2021.
Balet – savršeni spoj pokreta i osjećaja

Balet – savršeni spoj pokreta i osjećaja

Balet – savršeni spoj pokreta i osjećaja

Ima li djevojčice koja nije maštala kako će jednog dana da postane balerina? Ili one koja nije pokušala da hoda na vrhovima prstiju? Doduše, malo je profesionalnih baletskih plesača, onih koji su završili sve potrebne baletske i plesne škole. Ali, zato postoji popriličan broj baletskih školica.

Nije sport, iako ga mnogi tako posmatraju, jer izuzetno utiče na razvoj tijela. Nije ples, mada imaju dosta istih, odnosno sličnih elemenata. Nalik umjetničkim sportovima, pokreta poput onih u bazičnom sportu – gimnastici, ali i plesu, umjetničkom klizanju, sinhronom plivanju… balet sadrži i fizičku aktivnost, i muziku, i ples, i umjetnički doživljaj.

Nekad i sad

Balet je namjenjen i dječacima i djevojčicama. Nažalost, kod nas još vladaju predrasude, pa balet “vapi” za dječacima, posebno u školicama baleta.

Školice baleta

Šta se radi u njima? Na časovima, djeca se uče lijepom držanju, kako da zauzmu pravilan položaj kičme i ramena, razvija se motorika i koncentracija… i sve to kroz igru i druženje. Ukoliko se u grupi uoči talentovano dijete. Djeca se radom u grupi motivišu, razvijaju muzikalnost, gracioznost pokreta, uče da hodaju,i da se lijepo ponašaju.

Svjesni da svjetla reflektora na baletskoj sceni ne donose materijalno blagostanje, roditelji uglavnom i ne postavljaju djetetu i sebi nerealne ciljeve. Tako svi teže onom što je i cilj ovakvih školica, a to je da se razvije samopouzdanje kod djeteta, formira zdravo tijelo, vaspitaju disciplinovani i odlučni mali ljudi.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender