22. 01. 2021.
Deset godina od smrti Slobodana Miloševića

Deset godina od smrti Slobodana Miloševića

Deset godina od smrti Slobodana Miloševića

Na današnji dan prije deset godina u pritvoru Haškog tribunala umro je bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Milošević je umro od infarkta, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hagu.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvolu da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Poslije višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak.

Njegovu političku karijeru posebno je obilježio govor na Gazimestanu 28. juna 1989. godine, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Ubrzo je uslijedio raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH, i na kraju sukob na Kosovu i NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Bio je lider Socijalističke partije Srbije, te dva puta predsjednik Srbije, a potom predsjednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Uhapšen je 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina. Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je izručen Tribunalu 28. juna 2001. godine, tačno 12 godina poslije govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine. Haški proces, koji je trajao četiri godine, prekidan je više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, a okončan je smrću Miloševića u 64. godini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender