17. 01. 2021.
Kuća na drvetu u gradu? Da, moguće je!

Kuća na drvetu u gradu? Da, moguće je!

Kuća na drvetu u gradu? Da, moguće je!

Ukoliko maštate da imate kućicu na drvetu a živite u gradu, ova fantazija djeluje kao nemoguća misija.

Međutim, arhitekta Lućijano Pia je uspio da svoje maštanje pretvori u realnosti. On je imao lijepu viziju kako ljudi i priroda treba da žive zajedno u harmoniji čak i u urbanim uslovima. Tada je projektovao, a kasnije i izgradio kompleks apartmana za italijanski grad Torino.

kuca-na-drveci-12

 

Ova zgrada od pet spratova je mješavina čeličnih nosača i bujnog drveća koja stanovnicima pruža osjećaj kao da žive u velikoj kući na drvetu. Arhitekta je sve vrijeme tokom projektovanja, a kasnije i gradnje, imao u vidu integraciju sa prirodom. Terase organskog i asimetričnog oblika omogućavaju postavku velikih saksija iz kojih raste drveće. U dvorištu ovog kompleksa se nalazi nekoliko vještačkih jezeraca koja stanovnicima pružaju mjesto za opuštanje i osvježenje tokom toplih ljetnjih mjeseci.

kuca-na-drveci-06

Kako je zgrada sa svih strana okružena zelenilom, vazduh u njoj je čist i zdrav za stanovnike, a drveće na terasama pruža odličnu izolaciju i zaštitu od buke i neprijatnih mirisa. Takođe, ovolika količina zelenila u gradu je dobra za okolni eko sistem.

 

(ekokuce.com)

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender