25. 01. 2021.
Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala Tribunalu

Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala Tribunalu

Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala Tribunalu

Srbija je obavijestila Haški tribunal da je pokrenula postupak za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Јojića, Vjericu Radetu i Јova Ostojića optužio zbog uticanja na svjedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja. U redovnom izveštaju sudu, podnetom juče, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da će “predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost”.

“Čim dobijem obavještenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio rješenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvijestiću o tome sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mjera pripreme za početak postupka pred pretresnim vijećem”, napisao je Obradović u izvještaju koji je Tribunal danas objavio.

Zbog nesaradnje u tom predmetu, Tribunal je u oktobru prošle godine Srbiju prijavio Savjetu bezbjednosti UN. Optužnica protiv Јojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Prema optužnici, Јojić, Radeta i Ostojić “zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito” dvojici svjedoka u procesu protiv Šešelja. Na zasjedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje sprovede, predsjedavajući sudija Alfons Ori pozvao je Srbiju da “bez odlaganja” uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o “političko-bezbjednosnim aspektima” saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da “situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna”, o čemu je sud, prema njegovim riječima, detaljno izvijestila u povejrljivim podnescima. Optuženi Јojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991–93.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender