27. 01. 2021.
Trogodišnjaci: Tate su naši superheroji!

Trogodišnjaci: Tate su naši superheroji!

Trogodišnjaci: Tate su naši superheroji!

Iako majke više vremena provode sa djecom, očevi imaju veoma važnu ulogu u njihovom odrastanju i to posebno oko treće godine života. Evo i zašto…

U prvoj godini, a velikim dijelom i u drugoj, dijete je orijentisano prvenstveno na majku. U njoj traži utjehu, dolazi kad je uplašeno, gladno ili umorno. To je jedan od razloga zašto su mame u početku stalno s djecom dok tate rade. Ponekad i nesvjesno preuzimaju potpunu kontrolu i udaljuju oca od njegove prirodne uloge.

Oni linijom manjeg otpora pristaju, jer mame “znaju bolje” i prihvataju da budu oni stroži ili oni koji kažnjavaju, pogotovo dječake, što može narušiti njihov odnos u budućnosti. Činjenica je da je djetetu u prve dvije godine mama nezamjenjiva i nije neobično da se tate osjećaju kao višak.

Dijete se tek u drugoj i trećoj godini emocionalno i psihološki odvaja od majke i postaje svoja osoba. Tad tata postaje zvijezda. Djecu uči  da voze bicikl, da se penju na drvo, plivaju i da radi uglavnom sve ono “opasno” čega se većina mama grozi. Otac nikako nije sporedan u djetetovom životu niti je zamjena za majku u nekom razdoblju.

Povezivanje očeva s djecom važno je u najranijem dobu. Ključ uspjeha je da se otac osjeća zadovoljan svojom ulogom i da nauči da se poveže na svoj način. Iako mame i tate ne reaguju podjednako, djeca su tu na dobitku jer uče da ne postoji samo jedan ispravan način povezivanja s ljudima.

Očevi ne mare toliko za rutinu, vreme za spavanje i pranje zuba, a mame su potpuno posvećene ovim ritualima. I to je u redu. Djeci treba određena sigurnost, ali treba im i fleksibilnost, koju im pružaju očevi. Dobar balans između ova dva pristupa stvara sigurnu i zadovoljnu djecu i daje im pozitivan model za odnose unutar porodice.

Očevi svojim ponašanjem prema djetetu određuju i to kako će oni sebe kasnije doživljavati kao muškarca ili ženu i kakav će odnos imati prema svojim partnerima. Stoga je vrlo važno da budu prisutni u predškolskom periodu i budu tu uvek za svoje djete.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender