25. 01. 2021.
Nema šale sa novim radarima, 250 kazni za samo sat vremena

Nema šale sa novim radarima, 250 kazni za samo sat vremena

Udruženje vozača i policajaca iz Banjaluke organizovalo protest protiv novog automatskog radara

Udruženje vozača i policacajaca regije Banjaluka organizovalo je juče protest protiv novog automatskog, tzv. „dual refleks radara koji“  koji bez zaustavljanja bilježi prekršaje brzine.

Vozači i policajci su izrazili bojazan da će ovaj novi radir uništiti uspostavljena prijateljstva i veze, narušiti tradicije i navike karakteristične za našu kulturu i ove prostore.

Tom prilikom vozači i policajci su izveli tradicionalni performans, gdje vozač vozi u susret policijskoj patroli, a ona ga zaustavlja zbog prekoračenja brzine.

Nakon što mu objasne da je prekoračio brzinu, policajci vozaču upute tradicionalni pozdrav „šta ćemo?“. Vozač se ritualnim pokretom lati za novčanik i odgovara: „mogu li vas počastititi?“, te vadi novčanice u apoenima od 10, 20 ili 50 KM.

Ovo udruženje strahuje da će se zbog novog radara ljudi potpuno otuđiti.

„Tehnologija jeste korisna, ali evo pogledajte dokle će nas dovesti. Više se ne zaustavljamo, ne razgovaramo i ne cjenjkamo sa policajcima, a čak mi je i moj kum Mićo, zaposlen u policiji sada bespotreban kao veza u takvim situacijama”, izjavio je Mirko Točak, predsjednik granskog udruženja koje okuplja vozače.

MUP RS je u novembru prošle godine nabavio ovaj uređaj, koji može da mjeri brzinu u šest saobraćajnih traka, u oba pravca, i to i u slučajevima kada su vozila do 500 metara udaljenosti. Novi radar može da radi po kiši, snijegu, ali i noću. Navodno, svaki od uređaja ima memoriju na koju policajac ne može da utiče, što znači da je onemogućena mogućost brisanja evidentiranog prekršaja.

Podsjetimo, u nedjelju za svega sedam sati rada na jednom pravcu na području Banjaluke “dual red fleks radar” zabilježio je čak 1.764 prekršaja prekoračenja brzine, i na taj način onemogućio tradicionalno druženje vozača i policajaca.

 

(mojKontakt/napomena: tekst je satiričnog karaktera)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender