17. 01. 2021.
Uvedena vanredna situacija u cijeloj Srbiji- kritično do utorka!

Uvedena vanredna situacija u cijeloj Srbiji- kritično do utorka!

Uvedena vanredna situacija u cijeloj Srbiji- kritično do utorka!

Iako se u većini poplavljenih područja voda povlači, sve nadležne službe su u pripravnosti. Održan je sastanak Republičkog štaba za vanredne situacije u zgradi Vlade Srbije, a potom i vanredna sjednica Vlade na kojoj je uvedena vanredna situacija u cijeloj Srbiji.

Odluka je donesena kao preventivna mjera kojom će se olakšati i ubrzati djelovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbjednosti građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava, saopšteno je iz Vlade. Vlada Srbije će svakodnevno imati sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, kontinuirano pratiti situaciju na terenu i o tome obavještavati građane, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Sveukupnu situaciju otežava i migrantska kriza, pa će policiji u zaštiti granica, u danima koji su pred nama, pomagati i Vojska Srbije. Vlada Srbije apeluje na sve građane da poštuju odluke Vlade i učine sve kako bi se spriječile veće posljedice tokom kritičnog kišnog perioda koji Srbiju očekuje do utorka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže  da će u oblasti gdje se očekuje izlivanje rijeka biti upućeno dvostruko više pripadnika policije. Na terenu je i Vojska Srbije i preduzimaju se preventivne mjere. Istovremeno se sanira i procjenjuje materijalna šteta koju je prouzrokovalo izlivanje rijeka prethodnih dana.

052988

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promijenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg intenziteta.

“Ono što se najavljivalo od RHMZ-a, od kolega iz Brisela i ruske strane jeste da danas počinju jače padavine i da će se intenzivirati večeras od 21 sat. Od prije 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, jesu u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat”, objasnio je Marić.

Na teritoriji opštine Obrenovac stanje je stabilno, izjavio je za Beoinfo direktor “Beokom servisa” Darko Glavaš. Kaže da je kompletan sliv reke Kolubare sa svim pritokama u stagnaciji, a da su akumulacije Rovni, Kladnica i Čikovac u potpunosti prazne i da se ne očekuju veći problemi u tom slivu ukoliko i dalje bude slab intenzitet padavina. Rijeka Sava je u poslednjih 12 sati porasla četiri centimetra, istakao je Glavaš i dodao da su naplavine koje su stigle iz pravca Šapca na prilazima Obrenovcu pročišćene.

072918

U Čačku od jutros u 3.00 pada kiša. Tokom jučerašnjeg dana i noći ojačavali su se bedemi u Konjevićima duž korita rijeke Čemernice, a iz Štaba pozivaju građane da se dobrovoljno priključe akciji. Svi se pribojavaju novih padavina, bedemi su na nekim mestima natopljeni od prethodne kiše. Nivo Čemernice opao je za šest metara, a Zapadne Morave za metar. Neprohodan je samo putni pravac Čačak–Guča, a nema železničkog saobraćaja na relaciji Čačak–Požega.

U Lučanima, Bjelica se povukla u korito, ali se voda sporo povlači. Apeluje se za hitnu pomoć evakuisanim građanima, i to u hrani, odeći i ćebadima, a može se uplatiti i novčana pomoć. Osamdeset vojnika je trenutno u pripravnosti. Predsjednica opštine Lučani Vesna Stambolić kaže da se voda sa ugroženih lokacija u toj opštini povukla i da se raščišćava teren, ali da dodatnu opasnost predstavljaju najave novih velikih količina kiše.

Stambolićeva ističe da najave nisu dobre kada su u pitanju padavine, da je za šest sati palo oko 16 litara po metru kvadratnom i da se u narednih šest sati očekuju veće količine padavina.

Saobraćaj je obustavljen na deonici puta Kratovska stena – Lučani zbog ispumpavanja vode iz naselja Lučani, saopštili su “Putevi Srbije”.

U Gornjem Milanovcu više manjih rijeka napravilo je probleme. Oštećene su kuće, putna infrastruktura, mostovi, kao i gradilišta na Koridoru 11. Problemi su nastali i zbog klizišta.

Ovih dana kritično je bilo u kraljevačkoj Grdici gde je pod vodom pre dva dana bilo više od 150 domaćinstava, a situacija se stabilizuje. Voda se polako povlači ka koritu Zapadne Morave. Oticanje vode je sporo jer su kanali puni vode. U obližnjoj Sirči bez pijaće vode je 150 domaćinstava jer je zbog poplava pao stari viseći most preko kojeg je bila položena cijev za snabdijevanje pijaćom vodom. Postavljaju se džakovi za odbranu od poplava u Grdici.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender