16. 01. 2021.
Banja Luka: U srijedu velika akcija davanja krvi

Banja Luka: U srijedu velika akcija davanja krvi

Banja Luka: U srijedu velika akcija davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Daruj za život Vol. 4“ će se održati četvrti put zaredom 16. marta 2016. godine. Akcija počinje u 8:30 časova i trajaće do 14 časova. Svi zainteresovani mogu dobrovoljno dati krv u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske (Ulica Zdrave Korde 1, u Banjaluci).

Akciju organizuju SaMSIC (Udruženje studenata medicine Republike Srpske) i SSMF (Savez studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)

Godišnje se u svijetu od davalaca uzme oko 75 000 000 doza krvi. U svakodnevnoj praksi kod nas približno se iskoristi 28 doza, što je oko 11 litara krvi. Iz tog razloga je potrebno stalno zanavljanje rezervi.

“Stoga vas ovim putem pozivamo da se odazovete akciji i ovom humanom gestu kojim mozemo nekom spasiti život”, poručuju organizatori.

Šta je krv?

Krv je tečno tkivo našeg organizma, koje prenosi kiseonik i hranjive materije kroz organizam, a iz ćelija uzima i odnosi štetne materije i produkte.  Ljudima širom svijeta je potrebna krv. Ona je najdragocjeniji “lijek” koji spašava ljudske živote. Iako medicina konstantno napreduje, još uvijek nije stvorena vještačka krv koja bi mogla da zamijeni pravu. Jedini izvor je čovjek.

Ko sve može dati krv?

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba u starosnoj dobi od 18 do 65 godina koja ne boluje od akutnih ili hroničnih bolesti.

Doze koje se mogu uzeti su od 350 i 420 ml krvi, što je samo oko 10% od ukupne količine krvi koliko ima u ljudskom organizmu i veoma brzo se nadoknadi. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Preporučuje se da dobrovoljni davalac bude odmoran, da nije konzumirao alkohol u posljednja 24 sata i da je 2 sata prije pojeo lagani obrok.

Da li je štetno i kakve dobrobiti donosi?

Darivanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu. Korisno je za davaoca, on time kontroliše svoje zdravlje, stimuliše stvaranje novih krvnih ćelija i poboljšava se cirkulacija. Najvažnije od svega, darivanje je human gest kojim možemo nekom spasiti život.

U fondu zdravstvenog osiguranja je regulisano da dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali manje od deset puta su oslobođeni plaćanja participacije ukoliko od posljednjeg davanja krvi nije prošlo više od godinu dana. Dobrovoljni davaoci krvi ne plaćaju participaciju za lijekove na A listi, a za lijekove na B listi plaćaju participaciju u iznosu od 50 % referentne cijene lijeka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender