17. 01. 2021.

Dodik: Ako se probije rok, tražićemo da se objave rezultati popisa za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko u zakonskom roku ne budu objavljeni rezultati popisa, tražiti da budu objavljeni zvanični popisa za Srpsku.

“Dakle, ostaje činjenica da dvije godine nakon popisa rezultati nisu objavljen i za to postoji odgovornost. Mi ćemo u nekom narednom periodu tražiti da se objavi zvanično popis za Republiku Srpsku. To nas jedino i interesuje i uopšte nas ne zanima šta je na nivou BiH”, istakao je Dodik. On je napomenuo da se popisom u BiH uvijek pokušavalo manipulisati zbog skrivenih političkih namjera, podsjetivši da je tako bilo i 1991. godine i da je tako i sa ovim popisom.

“Mi tražimo samo da se poštuju međunarodni standardi i ništa više, apsolutno nikakvih drugih stvari nema. Sada čujem da neki traže politički dogovor. Ako je to stvar političkog dogovora onda nismo trebali ni da idemo u popis, mogli smo to završiti prije i ne bismo potrošili toliko novca. Nema tu političkog dogovora, tu postoji statistika i brojevi i oni neprikosnoveno govore sve. Što se tiče Republike Srpske mi ostajemo pri tome”, naglasio je predsjednik Republike.

Dodik je rekao da su podaci u suštini poznati, da ostaje sporno 300.000 – 400.000 nerezidentnih, što govori u prilog tvrdnji da su muslimani prije popisa manipulisali s tim. On je naveo primjer da je na jednoj adresi u Srebrenici u stanu od 50 kvadrata prijavljeno 70 ljudi, a da su neki prebivalište imali u džamijama… “I dalje im to nije bilo dovoljno da ostvare svoj viševjekovni san da ih ima više od 50 odsto”, dodao je Dodik. Predsjednik Srpske je rekao da je dominantna struktura u okviru entiteta i u nekim opštinama. “Na nivou BiH to je običan zbir i on nema nikakvu političku težinu. BiH po političkom sistemu ne može da se prilagođava tim skrivenim namjerama popisivanja kojom se htjela priozvesti veća struktura nego što postoji”, zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender