22. 01. 2021.
Ljekovito crno pivo

Ljekovito crno pivo

Ljekovito crno pivo

U malim, ljepljivim zrncima hmelja nalazi se enzim ksantohumol, novootkriveni sastojak, za koga njemački stručnjaci tvrde da je izuzetno blagotvoran po zdravlje…

Nakon istraživanja su ustanovili da je jači antioksidans od vitamina E, sa izraženim antikancerogenim svojstvima. Trenutno se vrše dodatna ispitivanja o dejstvu crnog piva na maligne ćelije, jer ga ono sadrži više od svijetlog. – Ksantohumol organizmu pomaže da se oslobodi kancerogenih materija, a funkcioniše tako što ometa djelovanje citohroma P-4, koji mogu da aktiviraju kancerogeni proces. Istovremeno, pomaže u eliminaciji kancerogenih materija, zaustavljajući rast tumora u ranoj fazi.

Pivo, posebno tamno, uskoro bi moglo da postane i lijek, a ne samo zadovoljstvo – istakao je dr Verner Bek, stručnjak za tehnologiju piva.

Pohvale crnom pivu upućuju i stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Oni tvrde da u umjerenim količinama smanjuje rizik od tromba jer snižava loš holesterol i povećava doba. Sadrži i beta glukane, rastvorljiva vlakna koja štite srce. Takođe je dobar izvor vitamina B6 i B12, kao i folata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender