17. 01. 2021.
Zaposlena mama: Koliko vremena naša djeca zaista provode sa nama?

Zaposlena mama: Koliko vremena naša djeca zaista provode sa nama?

Zaposlena mama: Koliko vremena naša djeca zaista provode sa nama?

Jednostavna računica koju je napravila mama dvoje mališana pokazala je koliko sati dnevno mame koje rade provode sa svojim mališanima (uz sve srećne okolnosti)…

Mama radi osam sati ako je baš srećnica. Od 7-8 do 15-16 časova. Ako je baš srećnica, ne potroši više od pola sata na put od posla do kuće.

Ako je dijete u vrtiću, kupi dijete iz vrtića, ona ili tata i onda tek idu kući.

Vrlo vjerovatno će praviti ručak ako veče pre to nije uradila za sledeći dan. Moguće da je to uradio i tata, mamina mama, neko u nekom restoranu ponekad. Ako ne, dijete se u toku kuvanja kači na maminu nogu. Traži pažnju.

Mama pravi ručak ili ga podgrijava. Već je prošlo oko sat – sat i po od završetka radnog vremena, a mama se tek uključuje u pogon. Iz kupatila/spavaće sobe/prostorije koju sprema dok se ručak kuva viče na dijete da ne dira nešto ili da prestane sa nečim.

Svi jedu. Treba još skloniti suđe, srediti veš, još nešto u gradu obaviti…

Tata nesebično preuzima svoj deo posla ovoj srećnoj mami.

Već je veče. Dijete se sprema na spavanje. Kupa, malo mazi i idemo ponovo isti program sledeći dan.

Satnica je u prosjeku takva sa eventualnim varijacijama na temu.

Mama na raspolaganju ima otprilike osam budnih sati da bude sa svojim djetetom, da se bavi obavezama (u koje spadaju i posjete prijateljima sa djecom jer su i one tempirane, ugurane i uplanjene da najmanje škode izvršavanju nekih neodložnih poslova), da provede vrijeme sa tatom, svojim nekadašnjim partnerom, da se možda posveti sebi i ako baš, baš ima sreće da se odmori.

Vrijeme provedeno samo sa djetetom je jako kratko. Čisto radi eksperimenta probajte same da vidite koji je vaš prosjek u toku radne nedelje. Ne računajte vrijeme hranjenja i kupanje.

Šta djeca kažu?

Istraživanja kažu da odsustvo majke, odnosno oba roditelja, zbog posla ne škodi razvoju djeteta. Ovo ne važi ako majke odu na posao pre nego što beba navrši godinu dana i potrebno je da dijete živi sa oba roditelja čija radna nedelja ne prelazi ili se kreće oko 40 sati.

Šta mame kažu?

Mame su nervozne, umorne, frustrirane. Često se njihove uloge nalaze u reklamama za tablete za opuštanje ili preparatima koji daju energiju. Uglavnom osjećaju krivicu i nemoć. Po ponovo nekim istraživanjima, potvrđeno je da mame žrtvuju vrijeme za sebe i vrijeme za spavanje kako bi uspjele izbalansirati obaveze i porodicu. Potvrdile mame.

Kako stvari stoje u drugim zemljama?

Podaci iz razvijenih zemalja kažu ovako:

– Irska – 2, 5 sata

– Australija – 2 sata i 17 minuta

– Velika Britanija – sat i 21 minut

– Japan – 53 minuta

– Sjeverna Koreja – 31 minut…mama provede sa svojim djetetom.

Za Evropu, prosječnih sat i po. Ne znam kako se Vama čini, ali meni se čini da je ovo malo jer se radi o prosjeku. Zamislite bilo kakvu vanrednu situaciju, kao što je, na primer, spremanje zimnice, a pouzdano znam da još postoje mame koje to rade, ovo vrijeme drastično opada. Da bismo potvrdile sopstvenu ludost, prosjek provedenog vremena sa djecom nije puno bolji kod nezaposlenih majki. One većinu svog vremena provedu posvećujući se brizi o domaćinstvu tako da je njihovo prolazno vrijeme samo za nijansu bolje nego kod zaposlenih mama.

Kako je kod vas? Da li osjećate da provodite dovoljno vremena sa vašim djetetom?

Činjenica je da se dan neće produžiti već će nam samo djeca odrasti, a mi poblentaviti još više… osim, osim ako ne reorganizujemo prioritete.

Uradimo to pametno i na vrijeme.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender