16. 01. 2021.
Grupa džihadista iz Sarajeva na Interpolovim potjernicama

Grupa džihadista iz Sarajeva na Interpolovim potjernicama

Grupa džihadista iz Sarajeva na Interpolovim potjernicama

Grupa džihadista iz Sarajeva nalazi se na spisku 65 osoba za kojima je Interpol raspisao plave potjernice zbog učešća na stranim ratištima – uglavnom u Siriji, gdje su se pridružili Islamskoj državi, saznaje “Glas Srpske”.

Plave potjernice za razliku od crvenih ne podrazumijevaju automatsko hapšenje, nego sveobuhvatne provjere onih koji su na njima. Na plavim potjernicama, između ostalih, su i Aldin Alibašić, Bećir Hodžić, Samir Petrović, Naser Arnaut i Armen Dželko iz Sarajeva, a svi su otišli u Siriju tokom 2013. godine.

Alibašić je u Siriju odveo i svoju šerijatski vjenčanu suprugu Ildu Hopovac iz Sarajeva. Članovi njene porodice sumnjaju da su zbog blizine džamije Kralja Fahda mladom bračnom paru bila dostupna predavanja i promotivni leci, što ih je navelo na odlazak u džihad.

Hodžić je prije odlaska u Siriju učestalo posjećivao vehabijska predavanja u jednom od sarajevskih paradžemata. Nakratko se 2014. godine vratio u BiH, ali je ubrzo ponovo otišao među džihadiste. Petrovića bezbjednosne agencije, osim za odlazak na strano ratiše, povezuju i sa ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Sarajevu.

Arnaut je jednom prilikom spriječen da iz Turske uđe u Siriju, ali je kasije je, ipak, našao način da ode tamo. Prije odlaska u džihad posjećivao je mesdžid u sarajevskoj ulici Hajrudina Šabanije. Dželko je identifikovan na snimku nastalom u Siriji na kome džihadisti iz BiH pjevaju spremajući se za odlazak u borbu u grad Hama. Vehabizam je prihvatio u džematu koji je u Hadžićima formirao vehabijski vođa Bajro Ikanović.

Osim za članovima sarajevske grupe, plave potjernice su raspisane i za Munibom Ahmetspahićem, Ibrahimom Delićem i Senadom Ćurićem iz Zenice, Jasminom Grabusom iz Brčkog i Senadom Kasupovićem iz Velike Kladuše. Ahmetspahić, Delić i Ćurić su prije odlaska u Siriju posjećivali nelegalni mesdžid u Zenici koji funkcioniše u okviru jednog paradžemata. Grabus je bio jedan od najuticajnijih vehabija u Brčkom. U BiH se iz Sirije vratio 2014. godine, ali nakratko, jer se ubrzo vratio na ratište.

Kasupović je u Siriju otputovao u julu 2013. godine i od tada se nije vraćao u BiH.

“Glas” je ranije objavio da je Interpol raspisao i šest crvenih potjernica za osumnjičenima za terorizam koji imaju državljanstvo BiH – Ramom Grahovićem, Ibrom Ćufurovićem, Edinom Pečenkovićem, Jasminom Keserovićem, Sulejmanom Mešanovićem i Ahmedom Zuhairijem, državljaninom Saudijske Arabije i BiH kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam. “Glas Srpske” objavio je i da su plave potjernice raspisane za Bajrom Ikanovićem iz Sarajeva, Kenanom Bijedićem iz Visokog, Ibrahimom Janjatovićem iz Kladnja, Elminom Kovačem iz Zenice i Safetom Brkićem iz Olova. Tu su i Abdulah Ibradžić iz Sarajeva, Haris Sivac iz Zenice, Edin Kahriman iz Maglaja, Samir Hadžalić iz Doboj-Juga i Adnan Mujčić iz Travnika.

Vehabije u Hercegovini
Načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje Žarko Laketa rekao je juče da su u Hercegovini nastanjene tri osobe koje su sklone vehabizmu.

” Pratimo takva lica koja prolaze kroz našu zonu odgovornosti tako da građani mogu biti bezbjedni “, rekao je Laketa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender