24. 01. 2021.
Posjeta “Zotoviću”: Dan kad su novinari bar malo ispravili kičmu

Posjeta “Zotoviću”: Dan kad su novinari bar malo ispravili kičmu

Posjeta “Zotoviću”: Dan kad su novinari bar malo ispravili kičmu

“Ko nema vremena za vježbanje, moraće naći vrijeme za liječenje”, poručeno je danas grupi novinara koji su posjetili Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović u Banjaluci.

U “Zotoviću” je za medije organizovan je „Dan otvorenih vrata“, gdje smo se na neposredan način upoznali sa radom ove cijenjene institucije, koja je na dobrom glasu među medicinskim ustanovama, ali najčešće i među samim korisnicima – pacijentima.

Ugled nije od juče, kao i svaki pravi ugled, sticao se godinama, tačnije već čitav vijek, jer Zavod je nedavno proslavio 100 godina postojanja.

Ljubazni domaćini htjeli su da budu sigurni da ćemo poruku o važnosti fizičke aktivnosti prenijeti javnosti, pa su se potrudili da svoju tvrdnju dokažu – baš na novinarima, dijelu populacije koja ranije umire – bar tako kažu statistike iz svijeta.

“Pet minuta ležanja potrbuške, sa laktovima na podlozi, dovoljno je da date organizmu informaciju da se brinete za njega i da neutrališete prekomjerno sjedenje”, objašnjavala je Vanja Krminac, nadzorni fizioterapeut u Zotoviću, pokazujući nam na koji način možemo obaviti neke vježbe važne za našu, često savijenu, kičmu.

Zatim nam je objašnjeno kako za par minuta možmo da vježbamo i stegnemo vrat, leđa, ruke, ramena, noge. Iako smo tako mislili ni cjelodnevno stajanje za računarom, nije mnogo bolje od cjelodnevnog sjedenja. I kad se stoji, i kad se sjedi, potrebno je da stalno mijenjate položaj.
Ali kad već mora da se sjedne…

“Najbolje su stolice koje imaju dio na koji možete staviti stopala prema nazad, tako da vam koljena budu ispod nivoa kuka, jer tada morate sjediti uspravno dok je kičma prirodno zakrivljena”, trudila se da nam pokaže ljubazna Vanja.

Kada je riječ o kičmi – ne samo novinarskoj – od 20. do 50. godine nastaju najintenziviji problemi sa njom. Tako je bilo nekad. Danas, kažu nam, zbog načina života i navika koje ga čine, poremećaje koje smo viđali kod starijih ljudi sada viđamo kod djec e od 11 i 12 godina!

Malo je jedan uzvičnik da alarm dovoljno jako zazvoni, a čak i bavljenje sportom mora da se čini po korisnim pravilima, a ne kao što je često slučaj na pogrešnoj podlozi sa neadkvatnom obućom, nedovoljnom pripremom

“Kada dijete ima hunjavicu, sedam dana nakon toga ne bi smjelo da se bavi sportskim treninzima, a ako je imalo temperaturu onda i 15 dana. Roditelji to mahom ne poštuju”, objašnjava vrijedna fizioterapeutkinja i preporučuje, između ostaloh, svakodnevne šetnje u prirodi, nordijsko hodanje sa štapovima.

Čuli smo i da “klijentela” iz teretana često završi u Zotoviću, a da problem prave i sprave za stritvorkaut, kada su nepažljivo napravljene, pa je jedna šipka viša od druge itd.

Hoću kod doktora Zotovića!

Nakon ”fizikalisanja”, Tanja Mandić Đokić iz Službe za odnose s javnošću, kratko je predstavila dugu i bogatu istoriju Zavoda dr Miroslav Zotović, a ispričala je i jednu anegdotu.

Zavod je dobio ime po vojnom hirurgu dr Miroslavu Zotoviću, kako se zove i jedna ustanova u Beogradu. Kako naši ljudi, kada idu kod doktora uvijek hoće da ih pregleda onaj najbolji doktor, jedna gospođa je izričito zahtijevala da je pošalju kod ”tog Zotovića”. Na njeno insistiranje da joj kažu gdje je doktor Zotović, sestra je na kraju ”popustila” i rekla: eno ga u parku! (U parku se stvarno nalazi – ali bista čovjeka po kojem je zavod dobio ime)

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović u Banjaluci danas radi 86 doktora, 170 sestara, 178 fizioterapeuta, 47 radnih terapeuta, 10 psihologa. Zavod radi na dvije lokacije, u Slatini i Banjaluci, a svaki dan se obezbjeđuju usluge za 1000 pacijenata. ”Zotović” ima 594 kreveta, 10 službi i odjeljenja.

ZOTOVIĆ 1 ZOTOVIĆ 2 ZOTOVIĆ 3 ZOTOVIĆ 5

(mojKontakt/Ž.S.)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender