25. 01. 2021.
Banja Luka: Broj poginulih u saobraćajkama smanjen za 83 odsto

Banja Luka: Broj poginulih u saobraćajkama smanjen za 83 odsto

Banja Luka: Broj poginulih u saobraćajkama smanjen za 83 odsto

Na području nadležnosti Centar javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka smanjen je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao i broj saobraćajnih nesreća u kojima je broj poginulih lica manji za 83,3 odsto, rekao je zamjenik načelnika CJB Banjaluka Miroslav Delić.
On je na konferenciji za novinare naveo da je u februaru evidentirano povećanje ukupnog broja krivičnih djela za 19,9 odsto, od čega se 7,7 odsto odnosi na krivična djela u vezi sa neovlaštenom potrošnjom električne energije.

“Drugi dio povećanja odnosi se na krivična djela koja su otkrivena isključivo aktivnostima policije u oblasti privrede i platnog prometa i oblasti zloupotrebe droge, a počinioci svih krivičnih djela su poznati”, precizirao je Delić.

Prema njegovim riječima, ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela na području Centra je 69,7 odsto, a stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Banjaluka Darko Novković rekao je da u februaru nije bilo evidentiranih teških krivičnih djela protiv života i tijela i drugih krivičnih djela od većeg interesa za javnost.

“Evidentirano je 325 krivičnih djela, 277 djela opšteg kriminaliteta, od kojih je riješeno 65,9 odsto”, naveo je Novković.

On je rekao da su u februaru prijavljena 194 krivična djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 54,2 odsto i dodao da je rasvijetljenost krivičnih djela teška krađa veća za 9,48 odsto u odnosu na uporedni period 2015. godine.

Novković kaže da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno šest krivičnih djela zbog kojih je nadležnim tužilaštvima podneseno pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Prema njegovim riječima, u prva dva mjeseca ove godine oduzeto je 41,97 grama kokaina, 1.338 grama marihuane, 8,4 grama heroina, 3,19 grama amfetamina i više komada druge sintetičke droge.

U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 24 krivična djela, što je za 84,6 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine.

Načelnik Sektora policije CJB Banjaluka Miloš Brkić naveo je da su se u februaru na području Centra dogodile 273 saobraćajne nezgode, što je manje za 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Brkić je dodao da je u ovim saobraćajnim nesrećama poginulo jedno lice, te da je 17 teško, a 42 lica lakše povrijeđeno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender