22. 01. 2021.
Milorad Vicanović Maza: „Wunderwaffen“ odletio do Japana

Milorad Vicanović Maza: „Wunderwaffen“ odletio do Japana

Milorad Vicanović Maza: „Wunderwaffen“ odletio do Japana

Jedan od najuspješnijih strip crtača sa ovih prostora, Milorad Vicanović Maza, večeras u Laktašima promoviše strip album „Wunderwaffen“, rađen u koautorstvu sa Ričardom D. Nolanom.

Promocija će se održati u Galeriji JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši s početkom u 19 časova, a s Mazom s porazgovarali o ovom strip-albumu, ali i stripu uopšte.

Za one koji nemaju dodira sa francuskim tržištem stripa za koje godinama radiš – da kažemo da je ovo tvoj zaštitni znak?

Ja sam 2010. počeo raditi na ovom serijalu koji je prvobitno bio zamišljen kao album u dva nastavka. Međutim, već kada se prvi nastavak pojavio postalo je evidentno da je interes za tu tematiku koju strip obrađuje, jako veliko, tako da se tu poklopio niz sretnih okolnosti – dobre priče i dobrog crteža – pa serijal evo još uvijek opstaje i pored evidentne krize u francuskom izdavaštvu mada bi mi uvijek rekli: da je nama takve krize, gdje bi nam kraj bio.

Nama zvučio neobično kada neko radi za tako neuobičajeno tržiđte kao što je tržište stripa, a pogotovo kada neko to radi odavde. Ti si dugo godina i pokušavao ući na to tržište. Sada, nakon šest godina, kako ti se čini, kako su Francuzi prihvatili tebe i tvoj rad?

Sjajno. Oni izuzetno cijene taj posao kojim se mi bavimo. Tamo ima dosta obožavaoca stripa, gaji se pravo poštovanje prema nečijem radu, a još ako je dobra priča u pitanju onda vam postane ”problem” prihvatiti sve pozive za učestvovanje na festivalima gdje ustvari imate najdirektniji kontakt sa čitaocima i dobijete pravi uvid u reakcije koliko nekome znači to što vi radite.

Maza

O čemu će biti riječi na promociji?

Na promociji ćemo govoriti ja i Zoran Pejić u ime izdavača . Pričaće se o albumu, o cijelom serijalu i manje-više, generalno o stripu i o njegovom mjestu ovde kod nas pošto mi koristimo svaku priliku da animiramo i stvorimo čitalačku scenu, uz ovu crtačku jer svake godine imamo sve više crtača. Već par godina nekoliko crtača iz BiH rade za strano tržište pa je i ova promocija na neki načim o tome da pokažemo kako je i odavde moguće napraviti nešto značajno i nešto što ipak promoviše i našu zemlju i ljude odavde.

U Laktašima predstavljate ustvari prevedena prva dva od osam albuma Wunderwaffena?

Da. Do sad je u Francuskoj objavljeno osam. Ja radim na sljedećim nastavcima, a predviđeno je još nekoliko, ne znam ni ja tačno koliko pošto se stalno mijenja i ”diže ljestvica”. Inače, taj serijal se objavljuje još u Holandiji, Njemačkoj, Italiji i u Japanu što je jedan raritet jer koliko je meni poznato samo je još jedan čovjek, ili dvojica, sa prostora bivše Jugoslavije imao objavljen album u Japanu

Japanci jako zatvoreni ali objavljuju ono što smatraju kvalitetnim.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender