26. 01. 2021.
Čarobni svijet minijaturnog baštovanstva

Čarobni svijet minijaturnog baštovanstva

Čarobni svijet minijaturnog baštovanstva

Da biste napravili minijaturni vrt potrebne su odgovarajuće posude, biljke koje sporo rastu i detalji kao što su: kućica, ogradica, materijal za izradu putića i malog jezera, kućica za ptice, minijaturne fontane, figurice patuljaka, životinja…

Izbor mjesta za minijaturnu baštu mora biti adekvatan. Najbolje pozicije su ispod drveta, u blizini mjesta za sjedenje i odmaranje ili na terasi na pokretnom stočiću.Posude bi trebalo da budu napravljene od keramike, gline, drveta ili od pruća i da imaju otvor za oticanje vode. Posude mogu biti različitog oblika i dubine.

Izbor biljaka – Minijaturni vrtovi obično se prave od biljaka koje sporo rastu. Neke od njih moći će duže da ostanu u posudi, dok ćete neke morati da presadite već poslije godinu dana. Od biljaka najpogodnije su tisa, kriptomerija, mikrobiota, lavanda, majčina dušica, krasuljak, kampanula, viola, saksifraga, sedum, čuvarkuća… Pri izboru biljaka, osim visine i oblika rasta, treba voditi računa i o uslovima koje biljke traže, kao i o načinu održavanja.

Detalje, kao što su male figure, kućica… možete nabaviti u prodavnicama, a ogradice možete sami da napravite od bambusa ili grančica drveća.

Sadnja – Prvo napravite odgovarajuću mješavinu zemlje koja mora biti dobro propusna. Preporučuje se korišćenje mješavine od treseta, perlita i vermikulita, koje možete nabaviti u većim vrtnim centrima. Ukoliko je posuda bez odvoda, debljom bušilicom napravite otvor na dnu. Ukoliko se odlučite za korpu ili drvenu posudu, iznutra ih obložite debljim najlonom. Na dno posude ili korpe stavite drenažni sloj od hidrokulture ili sitnijeg šljunka i ispunite ih do polovine zemljom. Rasporedite izabrane biljke, pažljivo ih izvadite iz saksije i zasadite na unaprijed određena, odnosno željena mjesta. Kada završite sa sadnjom, biljke treba dobro zaliti, a zatim minijaturni vrt dekorišite pratećim elementima.

129_6723 dscn5992 dscn6377 minizen2 Planting-Succulents-3 What-Is-a-Fairy-Garden

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender