26. 01. 2021.
Đoković i Nadal: Slika sportskog prijateljstva

Đoković i Nadal: Slika sportskog prijateljstva

Đoković i Nadal: Slika sportskog prijateljstva

Novak Đoković i Rafael Nadal čine jedno od najvećih rivalstava u istoriji tenisa, a njihovi mečevi za najveće trofeje često su postojali antologijski.

Srbin i Španac dominiraju ‘bijelim sportom’ u posljednjoj deceniji – osvojili su 25 Gren slemova i 53 Masters titula, a niko na Turu nema više međusobnih susreta od njih dvojice – 47.

Ipak, iako se znaju od malih nogu i iako često ističu da se neizmjerno poštuju, novinari se na svakom koraku trude da nešto izvuku iz konteksta ili pronađu nešto kontroverzno kada je u pitanju rivalitet dva velika šampiona.

Međutim, slika koja nam stiže sa prvog Mastersa sezone govori nam da su momak sa Banjice i njegov rival sa Maljorke prije svega veliki ljudi, osobe i prijatelji, a tek i samo na terenu ljuti protivnici.

Rafa, koji se posljednjih sezona muči sa povredama i formom, teškom mukom je stigao do preokreta i plasmana u četvrtinu finala, savladašvi poslije skoro tri časa igre mladog Aleksandera Zvereva, dok je Novak nepunih dva časa kasnije lako izašao na kraj sa Felisijanom Lopesom.

Ali ono što je na kraju iskočilo u prvi plan nema veze sa događajima na terenu, već u tunelu koji vodi do Stadiona broj 1 u kompleksu Indijan Velsa.

U tunelu se uvijek oseća tenzija pre mečeva, ali je istovremeno veoma tiho jer igrači gotovo nikada ne pričaju između sebe. Pogotovo u tih desetak sekundi prije nego što se nađu na terenu. Tada se nalaze u ‘zoni’, pa često i ne primijete ko se sve tu nalazi“, kaže Jered Vikeram, fotograf.

Dva fotografa fondacije BNP Paribas spremala su se da ovekoviječe izlazak prvog igrača svijeta na teren, odnosno izlazak petog reketa svijeta sa istog, a u međuvremenu se na drugom kraju tunela pojavio vidno iscrpljeni, ali srećni Nadal.

Ono što je uslijedilo možda i najbolje oslikava kakav odnos ima spomenuti dvojac – pošto je Novak samo ispružio ruku, a nasmijani Nadal mu u prolazu ‘bacio kosku’.

RAFA I NADAL

Bez progovorene riječi. Samo sa osmijesima.

Nisu progovrili ni riječ. Tačnije, sve se dogodilo kada sam pratio Rafu dok je izlazio sa terena, da bi poslije davanja autograma ušli zajedno u tunel. U tom trenutku sam ugledao Novaka na drugoj strani, kao i svog kolegu. Samo sam pomislio u sekundi – ‘Dobro, hajde da probamo da ovekoviječimo ovaj trenutak iz dva različita ugla i da vidimo šta će ispasti“, oktriva Bili Vajs, inače, čovjek zadužen za fotografisanje tima iz MLB Boston Red Soksa.

Momentan kao ovaj se ne dešava gotovo nikada, još ređe kada su u pitanju takva dva velikana jednog sporta. Takođe, mislim da su Đoković i Nadal dvije najsnažnije ličnosti na Turu, a i sastajali su se međusobno bezbroj puta. Imaju fascinantno rivalstvo, ali se oduvijek ponašaju kao veliki prijatelji, koji gaje ogromno poštovanje ka ovom drugom. A ovaj momenat je bukvalno ilustracija svega toga“, dodao je Vajs.

Od novog blokbastera svetskog tenisa dijele nas još dva duela, tačnije – Novak mora da savlada Žoa Vilfrida Congu, a Rafael nešto ranije Keija Nišikorija.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender