20. 01. 2021.
Stefanović Hrvatskoj: Suočite se sa svojim demonima

Stefanović Hrvatskoj: Suočite se sa svojim demonima

Stefanović Hrvatskoj: Suočite se sa svojim demonima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Hrvatska prvo mora da se suoči sa demonima sopstvene prošlosti i da se izvini za ono što je uradila i u smislu ratnih zločina i štete koju je nanijela.

“A onda bi mogla da se seti da eventualno sa komšijama razgovara o svemu ostalom”, rekao je Stefanović, reagujući na najave iz Hrvatske da bi mogla da blokira evropski put Srbije, jer nije izručila Vojislava Šešelja Hagu.

Stefanović je rekao novinarima u Beogradu da Srbija želi dobre odnose i hoće da radi sa svima, ali ne može da dozvoli da je neko ponižava.

“Mi hoćemo da razgovaramo o svemu, ali unutrašnje stvari Srbije su unutrašnje stvari Srbije. Svim našim komšijama želimo svako dobro, ali ih savetujemo da demokratiju prvo šire u svojoj zemlji i da ljudska prava brane tamo, pa onda da eventualno razgovaraju o tome šta se dešava u drugim državama”, poručio je Stefanović.

On je istakao da Hrvatska prvo treba da riješi pitanje sa narastajućim fašizmom koji se pojavljuje u toj državi, kao i pitanja koja muče Srbe, počev od prava na njihovu imovinu, koje je veoma važno pravo.

“Nije Srbija proterala 300.000 Hrvata iz Srbije, nego je Hrvatska proterala 300.000 Srba, koji su bili u tom trenutku državljani Hrvatske, nije im nadoknadila imovinu i sve drugo, a da ne kažem koliko je ljudi ubijeno u tim akcijama.

On je naveo da bi Hrvatska, kao država članica EU i kao zemlja koja želi nekome da drži lekcije, prvo trebalo da vidi kakva je situacija u samoj Hrvatskoj.

Stefanović je napomenuo da je unazad nekoliko godina bilo toliko kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj, prije svega Srba, među kojima su i prava na povratak i pravo na normalno zapošljavanje, na obrazovanje.

On je rekao da je u Hrvatskoj nemoguće imati ćiriličnu tablu, a da ne bude polomljena te podsjetio i na postrojavanje crnokošuljaša na centrlanim trgovima u Hrvatskoj.

“To je, valjda, ta demokratska vrednost… To nikome ne smeta. I ako neka nevladina orgnaizacija u Hrvatskoj to osudi, to je tako sramežljivo”, konstatovao je Stefanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender