27. 01. 2021.
Konferencija  ,,Fill the Gap”: Treba nam evolucija ne revolucija

Konferencija ,,Fill the Gap”: Treba nam evolucija ne revolucija

Konferencija ,,Fill the Gap”: Treba nam evolucija ne revolucija

Nedostatak praktičnog rada, sticanje iskustva i razvijanja potrebnih vještina oduvijek su bili jedni od primarnih problema za studente. Upravo ovom tematikom se bavila konferencija ,,Fill the Gap“ koja je održana danas u Banjoj Luci u prostorijama Ekonomskog fakulteta sa početkom od 9.00 časova.

Učesnici konferencije su imali priliku da čuju iskustva i savjete predstavnika iz različitih sektora koji su zajednički izrazili potrebu o neophodnoj aktivizaciji mladih ljudi.

,,Ne treba nam revolucija, treba nam evolucija“ – riječi su kojima se Bojan Buljić, menadžer ljudskih resursa preduzeća Fabrika duvana BL obratio učesnicima u svom pozdravnom govoru. Po njemu, studenti treba da prekinu začarani krug pasivnosti i da se usavršavaju kroz prakse i volontiranje što predstavlja dobar start za zaposlenje u realnom sektoru.

image1 - Copy image2

Volontiranje i praksa omogućavaju da se Vaš CV razlikuje od drugih i da što bolje prenesete ,,suvo znanje kroz stečeno iskustvo“ – bio je jedan od savjeta koji su se danas mogli čuti.

Saša Trivić iz preduzeća Krajina klas istakao je da problem stručne prakse u visokom obrazovanju nije samo problem studenata iz Republike Srpske već predstavlja jedan od svjetskih problema. On navodi da problemi počinju onog trenutka kada završite fakultet i da iz tog razloga studenti treba da sudbinu uzmu u svoje ruke.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Zavoda za zapošljavanje RS koji su prezentovali različiite programe za lično usavršavanje koji dovode do bolje mogućnosti nalaženja posla. Jedan od njih je Klub za traženje posla (Job Club), otvoren za mlade od 18 do 30 godina koji su više od godinu dana na evidenciji Biroa za zapošljavanje i u kojem je grad Banja Luka na prvom mjestu što se tiče uspješnosti rezultata.

Sa druge strane, predstavljeni su i podaci iz Gradske razvojne agencije koji govore da u februaru ove godine u Zavodu za zapošljavanje se nalazilo preko 4 hiljade nezaposlenih mladih lica.

Kada se ovi podaci sumiraju zaključak je jasan – mogućnost zaposlenja dobiće oni ljudi koji žele da rade na sebi. Iz tog razloga Novak Čičković sa Kontakt radija poručuje – ,,Sami ste sebi jedini PR“.

O mogućnostima volontiranja i učestvovanja na različitim projektima govorili su i predstavnici iz nevladinog sektora kao što su Work and Travel, IAESTE, AIESEC, ICBL-a kao i uspješni studenti koji su prenosili svoja iskustva.

Ovim projektom se željelo poručiti da grad Banja Luka pruža različite mogućnosti stručnog usavršavanja ali i da su one otvorene samo za studente koji su samostalno spremni da se angažuju i iskoriste ove prilike.

Projekat je organizovao Lokalni tim Banja Luka Evropskog parlamenta mladih uz podršku Ekonomskog fakulteta i Centra za projektni menadžment i preduzetništvo Banja Luka.

(Bojana Nešković, Tijana Krčić/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender